Január közepén megtartották a Nemzeti Színházban a tavasszal színpadra kerülő Meggyeskert című előadás olvasópróbáját. Anton Pavlovics Csehov 1904-ben megjelent, sorrendben utolsó színműve egy komédia, mely egyben egy látomásos végrendelet is. A 20. század hajnalán megírt történetében az elmúlásról mesél, arról ahogy egy új világ felváltja a régit, és az egykori értékek és emberek haszontalanokká válnak.

Pillanatkép a Meggyeskert olvasópróbájáról (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Meggyeskert bemutatója március 2-án lesz a Nemzeti Színházban. Az előadás rendezője a bukaresti születésű Silviu Purcarete, aki két évvel a FAUST színpadra állítása után tér vissza a Bajor Gizi parkban található teátrumba. Csehov utolsó műve egy régi családi birtok felszámolásának fájó, ugyanakkor megmosolyogtató története. Ljubov Andrejevna Párizsból érkezik haza, hogy intézkedjen annak a földnek a sorsáról, amely a gyermekkorát jelenti számára. Csupa rom és csupa emlék, még a születő szerelmek is naftalinszagúak, habár a túlélés ígéretét hordozzák. Az előadás főszerepében Udvaros Dorottya lesz látható.

Pillanatkép a Meggyeskert olvasópróbájáról (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Meggyeskert „nemcsak egyik világból a másikba történő elkerülhetetlen átkelésről szól, hanem a passzív ellenállásként jelentkező alkalmazkodásra való képtelenségről, szinte hallgatólagos, visszafojthatatlan elutasításáról annak, hogy gúny tárgyává tegye az értékeket, amelyekre a vesztesek az öntudatukat alapozzák…” – fogalmaz a műről Georges Banu kritikus, a előadást rendező Silviu Purcărete egyik legjobb ismerője.

Csehov komédiája Cseresznyéskert címen vonult be a köztudatba Magyarországon, bár a műben eredetileg meggyre utalnak. Mivel megjelenése idején kevesen tudtak hazánkban oroszul, az első magyar fordítás a német változat alapján készült, a Kirsche szó pedig jelenthet cseresznyét és meggyet is. A jobb hangzás miatt, Kosztolányi Dezső javaslatára a cseresznyét választották. Az utóbbi időben több színház is műsorára tűzte Csehov klasszikusát, többféle címmel.

Silviu Purcarete a Meggyeskert olvasópróbáján (fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Szereplők: Udvaros Dorottya (Ljubov Andrejevna, földbirtokos), Szász Júlia eh. (Ánya, a leánya), Ács Eszter (Várja, a fogadott leánya), Blaskó Péter (Leonyid Andrejevics, a bátyja), Kristán Attila (Jermolaj Alekszejevics, kereskedő), Bordás Roland (Pjotr Szergejevics, diák), Szarvas József (Borisz Boriszovics, földbirtokos), Szűcs Nelli (Sarlotta Ivanovna, nevelőnő), Rácz József (Szemjon Pantyelejevics, könyvelő), Katona Kinga (Dunyasa, szobalány), Farkas Dénes (Jasa, fiatal inas), Trill Zsolt (Firsz, inas, 87 éves öregember)
Alkotók: Dragos Buhagiar (díszlet- és jelmeztervező), Vasile Sirli (zene), Kozma András (dramaturg), Morcsányi Géza (fordító), Kolics Ágota (rendezőasszisztens), Silvia Purcarete (rendező)
Bemutató: 2019. március 2., Nemzeti Színház

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya fotó: MTI)