A Nemzet Színésze címet Schwajda György javaslatára 2000. augusztus 22-én adományozta először a nemzeti kulturális örökség minisztere tizenkét olyan színművésznek, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, illetve népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím csak annak adományozható, aki betöltötte 62. életévét, 40 évet eltöltött a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy bemutatóval – a budapesti Nemzeti Színházba, és legalább egy elismerésben részesült már pályája során (Jászai Mari- vagy Kossuth-díjban). Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a Nemzet Színészei egyhangú szavazással emelhetnek maguk közé új tagot. Máthé Erzsi május 9-i halálát követően a mai napon Udvaros Dorottya lépett a Nemzet Színészei közé.

Udvaros Dorottya 1954. augusztus 4-én, Budapesten született, igazi művészcsalád gyermekeként. Édesapja az Evangélium Színház alapítója, Udvaros Béla, édesanyja Dévay Camilla színésznő volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton Endre osztályában tanult és 1978-ban mások mellett Andresz Katival, Balkay Gézával és Spindler Bélával egy időben szerzett diplomát. Még főiskolás hallgató volt, amikor megkapta első filmes szerepét, az 1976-ban bemutatott Rendőrség című tévéfilmben ismerhette meg őt a nézőközönség, és ezután sorban következtek az egyre nagyobb tévés, mozis és színházi munkák.

Udvaros Dorottya A gömbfejűek és a csúcsfejűekben (fotó: Várady Nikolett/Deszkavízió)

A diploma megszerzésének évében a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, ami akkoriban a kaposvári teátrum mellett az ország egyik kiemelkedő helyszíne volt. Három évad után került a Nemzeti Színházhoz (a mai Pesti Magyar Színházhoz), majd 1982-ben alapító tagként csatlakozott a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által létrehozott Katona József Színházhoz. Tizenkét évvel később váltott, és a Székely Gábor vezetésével gyermekszínházból művészszínházzá alakult Új Színház alapító társulati tagja lett 1997-ig. Ezt követte az akkor létrejövő Bárka Színház, mely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden tekintetben szakít a hagyományos kőszínházi alkotói folyamatokkal. Udvaros Dorottya öt év után többedmagával együtt hagyta ott a Bárkát, és nem sokkal később, 2002-ben csatlakozott az akkor megnyitó új Nemzeti Színházhoz, amelynek immáron 21 éve művésze.

Pályája során nem csak a színpadi szerepekkel, hanem filmes munkákkal is elhalmozták. Olyan produkciókban ismerhette meg őt a közönség mint a Sándor Pál rendezte Ripacsok, a Dögkeselyű, az 53 legjobb magyar filmalkotás közé is beválasztott Te rongyos élet, a Sztracsatella vagy A miniszter félrelép. Lendülete és munkakedve a deszkákon és kamerák előtt eltöltött több mint 45 év alatt sem csökkent, a közelmúltban olyan remek szerepekben ejtette ámulatba a közönséget mint Gertrudis a Bánk bánban, Charlotte az Ingmar Bergman írta Őszi szonátában, vagy Edit a Terápia befejező évadában. 2017 óta pedig állandó szereplője az ország legnézettebb sorozatának, A mi kis falunknak.

Udvaros Dorottya (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A Nemzeti Színházban jelenleg a Házasság Palermóban, a Rocco és fivérei, a Macskajáték, Az ajtó, az Ők tudják, mi a szerelem és a Don Juan című előadásokban látható. A színésznő azonban nem csak a duna-parti teátrumban áll a közönség elé, szerepel az Orlai Produkciós Iroda nemrég bemutatott előadásában, A nulladik percben is, illetve önálló estjével járja az országot, ahol megmutatja, nem csak színésznőként, hanem énekesként is kivételes. Szinkronhangjával is számos film színvonalát emelte, Shirley MacLaine-nek, Kim Basingernek és Renée Zellwegernek is kölcsönözte már a hangját, de emlékezetes munkája volt az Elvált nők klubja is, ahol Goldie Hawnt szólaltatta meg.

Udvaros Dorottya színészi munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el. Megkapta ezek mellett a Déryné-(1995) és a Prima díjat (2004), a Páger Antal-színészdíjat (2015), a Szörényi Éva-díjat (2020), az Arany Medál díjat (2021) és a Magyar Filmakadémia életműdíját. 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává, 2022-ben pedig Budapest díszpolgárává választották. 

Kiemelt kép: Udvaros Dorottya (Fotó: Hegedüs Róbert / Taxi Magazin)