A tavaly Harangozó Gyula díjjal kitüntetett Feledi János és csapata, az idén 10 éves jubileumát ünneplő Feledi Project turnéra indul a Hat tánc című előadásukkal. A helyszínek és az időpontok már elérhetőek a közönség számára.

A turné első helyszíne a TáncPark, ahol Bartók Béla születésének 140 évfordulója alkalmából a zeneszerző Román népi táncok művének jazz adaptációját az Oláh Dezső Trió zenekarral állítja színpadra. Feledi János nem először dolgozik Oláh Dezső Junior Príma-díjas zongoraművész, zeneszerzővel, közösen jegyzik a Prozódia (2014) előadást, amit Kodály Zoltán népdalgyűjtései ihlettek. A mostani közös munka is bizonyítja, hogy mennyire jól tud működni az élő jazz zene és a kortárs tánc fúziója. A mű hat tánctételből áll, melyeknek karakterét megőrizve improvizációk hangzanak el a tánc tételek között.

A táncelőadás a mindennapjainkról szól. Egy közösség egymáshoz való viszonyulását követhetjük nyomon különböző életérzések, tételek kapcsán. Legyen ez bál, vagy magányos férfi tánca, vagy egy kacérkodó, incselkedő páros tánc. Mai virtuális világunkban eltávolodunk egymástól. Másfajta közösségi életet élünk, ami nem ember központú. Ezt az emberi kapcsolatokon alapuló közösségi szellemet keressük.” – mondta az előadásról Feledi János.

A nyár folyamán további négy helyszínen láthatjuk a Hat tánc című előadást: augusztus 1-jén a Művészetek Völgye látja vendégül a Feledi Project művészeit, 4-én Nagyharsányban, az Ördögkatlan Fesztiválon mutatkozik be a produkció, 15-én Tokajban, 28-án pedig Szentendrén is fellép Feledi János és csapata.

Kiemelt kép: Részlet a Hat tánc című produkcióból (Fotó: Szigeti László)