Júliusban háromállomásos turnéra indul az Opera különleges szabadtéri produkciója: a Szerelmi bájital Toronykőy Attila rendezésében július 21. és 25. között a Gyulai Várszínházban, a Művészetek Völgyében Vigátpetenden, valamint a Tatai Angolkertben lesz látható.

Donizetti több mint 180 éve született vígoperájának főhőse a szegény falusi fiú, Nemorino (Ninh Duc Hoang Long), aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába (Miklósa Erika), ő mégis a hetyke Belcore őrmester (Rezsnyák Róbert) házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett ifjú minden pénzét a kuruzsló Dulcamarától (Szvétek László) szerzett „bájitalra” költi, és hogy elnyerhesse szerelme szívét, még a seregbe is beáll. Bár a bájital valójában csak bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. A humort és idillt varázslatos melódiákkal, köztük a híres Una furtiva lagrima… kezdetű tenoráriával ötvöző darab Toronykőy Attila 2018-as rendezésben lesz látható, aki a különleges utazó produkció jellegére (az előadás az Opera színpaddá alakított kamionján kerül bemutatásra) tekintettel a mába helyezte a darab cselekményét. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Tóth Sámuel Csaba dirigálja.

A Gördülő Opera eredetileg az 1940-es évek második felében Varga László MÁV vezérigazgató és Szőke Tibor operaházi karmester együttműködéséből született meg. A rövid életű, de annál sikeresebb vállalkozás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az operajátszást olyan helyszínekre is eljuttassa, ahol ennek nincsenek meg a kőszínházi feltételei. A kezdeményezést csaknem 70 évvel később a Magyar Állami Operaház támasztotta fel, így jöttek létre utazó kőszínházi produkciók, úgy mint a Don Pasquale (2014, rendező: Káel Csaba) és Figaro 2.0 címen Mozart Figaro házassága (2015, rendező: Hábetler András). 2018-ban az Opera vállalkozását új szintre emelte: soron következő Gördülő-premierje, a Szerelmi bájital 21. századi ekhós szekérként akár a legkisebb favakba is képes eljutni. A vígopera eddigi két sorozata előbb a Székelyföldet, majd Közép- és Dél-Erdélyt, valamint a Partiumot járta be 16 nagy sikerű előadással. Idén már az anyaországban, július 21-én a Gyulai Várszínházban, július 23-án a Művészetek Völgye vigátpetendi Cirque du Tókert helyszínén, míg július 25-én a tatai Angolkert Szabadtéri Színpadán lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenet a Szerelmi bájital című előadásból (fotó: Nagy Attila/Magyar Állami Operaház)