A tavalyi évadban indult útjára Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozata Lábujjhegyen címmel, amelynek estjein az előadópáros tagjai a zene- és tánctörténet közös történetéből villantanak fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével – a Napkirály udvarától egészen napjainkig.

Az idei színházi évadban a sorozatnak a Nemzeti Táncszínház ad otthont, ahol december 11-én látható a következő epizód: a Párizs ítélete – írt-e balettzenét Mozart? alcímű esten a nézők megismerkedhetnek Jean-Georges Noverre-rel, a híres 18. századi francia táncmesterrel, akinek munkássága olyan jelentős, hogy 1982 óta az ő születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját. Noverre volt az egyike azoknak, akik szárnyaik alá vették a fiatal Mozartot, amikor 22 évesen Párizsba érkezett. A koreográfus még egy balettzene komponálásával is megbízta az ifjú zeneszerzőt – hogy mi valósult meg az együttműködésből, kiderül sok más érdekességgel együtt december 11-én, a Nemzeti Táncszínházban.

A hónapban két alkalommal a vidéki közönség is találkozhat a Lábujjhegyen előadásaival: december 7-én a Gyulai Várszínházban vendégeskedik Megyeri Léna és Bősze Ádám, ahol a nézők négyszáz év tánc- és zenetörténetéből kaphatnak egy teljességre nem törekvő, ám annál izgalmasabb és szórakoztatóbb keresztmetszetet, miközben megismerhetik a két művészeti ág közös történetének legnagyobb fordulópontjait, legmeghatározóbb alkotóit és műveit. 20-án Esztergomban, a Helischer József Városi Könyvtárban pedig már egy igazi ünnepi hangulatú délutánra készülnek az előadók: a Fekete hattyú, fehér hattyú – romantikus mesék alcímű előadáson ugyanis Csajkovszkij balettjei kerülnek a középpontba – a közelgő karácsonyra való tekintettel természetesen elsősorban a legnagyobb ünnepi klasszikusra, A diótörőre fókuszálva.

Kiemelt kép: Bősze Áron és Megyeri Léna (Fotó: jegy.hu)