A Kerényi Miklós Máté által megformált Laborc karaktere nem sok időt tölt színpadon az István, a király című rockoperában, ám mégis erőteljes színfoltja a darabnak. A szerepről, a bajai hangulatról és a következő évad feladatairól beszélgettünk az Operettszínház szólistájával.

Laborcot játszod most Baján az István, a királyban, mesélsz a szerepről?

Laborc egy erős színfoltja, meghatározó karaktere a darabnak, még az alatt a rövid idő alatt is, amíg életben van. Ő az, aki Koppány agresszívabban cselekvő oldalát képviseli: most azonnal, csináljuk, nem kell egyezkedni, hanem ahhoz kell tartani magunkat, amiben hiszünk… Ezt azonban nem tudja lassan, békésen, politikusan felvezetni, inkább erőszakosan kommunikál. Több, mint harmincszor mondja ki azt, hogy „nem kell”. Ennek meg is van a böjtje, mert gyorsan megölik. Torda is hasonló állásponton van, ugyanezt képviseli, de ő sokkal bölcsebben, sámánosabban közelít a céljai felé, míg Laborc heves. Valószínűleg sokszor ugrotta át a tüzet kiskorában (mosolyog).

Milyen a hangulat itt Baján?

Itt mindig jó a hangulat és nagyon szeretnek minket. A Sugovicától, a halászlétől, a mexikói étteremtől, a sarki kávézótól és attól, hogy egy kicsit elköltözünk a megszokott környezetünkből, kötetlenebbül lehet együtt lenni, szabadabb a légkör is. Nagyon jól vagyunk együtt. Turnén dolgozni egy egészen más életforma.

Fotó: Várady Nikolett

Akkor kicsit csapatépítő jellege van.

Igen. Mindig ez történik Baján, csak az a különbség, hogy idén minden eddiginél több időt töltünk itt. Ez most egy közel kéthetes próbaidőszak. Bőven van idő csapatépítésre is.

Miben láthatnak a nézők a következő évadban?

Szeptember 20-án és 21-én lesz az István, a király bemutatója Budapesten, ami után tavasszal vár a következő feladat, a Carousel, Molnár Ferenc Liliomjának Broadway musical változata, amit Béres Attila rendez majd. Már most nagyon várom és kíváncsi vagyok, hogyan tesszük majd magunkévá. Az már biztos, hogy az alkotóknak köszönhetően minden kicsit új formát kap majd.

Kiemelt kép: Várady Nikolett

Kerényi Miklós Máté interjú

Kép 1 / 9

Fotó: Várady Nikolett