Augusztus 12-én lesz a bemutatója a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház kooprodukciójában készülő Tündöklő Jeromos című előadásnak a Várszínházban Gyulán.

Tamási Áron nagy sikerű színpadi játékának története szerint Jeromos, a szélhámos és népámító, milliós üzletet feltételez abban, ha a háborút elszenvedő, szegény székely falu népét pénzzel, ígéretekkel magához édesgeti. Ki tud majd ellenállni és ki lát át az ármánykodáson? A kocsmáros fia, és a falu gazdája is szembeszáll a hatalomra vágyó Jeromossal.

A színdarab az Erdélyi Szépmíves Céh és a kolozsvári Magyar Színház 1936-ban meghirdetett drámapályázatának díjnyertes alkotása volt, ahol a bírálóbizottság így méltatta a művet: „Székely falusi miliő. Első tekintetre reális, sőt naturalisztikus történet, amely mögött azonban csakhamar hatalmas misztikus háttér alakító erejét érezzük. Az alakok hús-vér figurák ugyan, mégis többek, mint való személyek. A mi korunkat, egyéni és történelmi sorsunkat eldöntendő nagy eszmék képviselőinek mutatkoznak be az egyszerű emberek. (…) Csordultig telve van játékos humorral, nagy emberi jósággal és egyúttal mélységes komolysággal. Az egész darabot átlengi a székely táj sajátos illata, a hegyek éles levegője. Ez a színjáték igazi, őseredeti, a maga különvaló töretlen útját járó, semmi mással össze nem hasonlítható művészet, amely sehol másutt, mint itt, a mi földünkön meg nem születhetett volna.”

Márkó Eszter rendező szerint „nehéz, súlyos téma ez ebben a vajúdó világban, de olyan humorral fűszerezi Tamási a darabját, hősei még esendőségükben is olyan szerethetők, hogy valahogy meseivé válik minden. És ezt a „kedves szomorú-mókás falut elönti végre a reggeli fény.”

A szereplőgárda a Nemzeti Színház színművészeiből, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagjaiból, valamint meghívott vendégművészekből és egyetemi hallgatókból áll – a címszereplőt a Jászai Mari-díjas Schnell Ádám alakítja. 

Kiemelt kép: Márkó Eszter a Tündöklő Jeromos olvasópróbáján (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)