Ma ünnepli 75. születésnapját Trokán Péter, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja.

Trokán Péter 1946. július 4-én született Újpesten. Színészi pályáját 1969-ben kezdte a Nemzeti Színház stúdiósaként, innen szerződött a Kecskeméti Katona József Színházhoz, amelynek egy évad kivételével (1972-ben a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött) 1978-ig tagja volt. Ekkor három évig a Népszínház produkcióiban lépett színpadra, majd 1989-ig a Nemzeti Színházban játszott. Egy évad erejéig tagja volt a József Attila Színháznak, majd 1990-ben egy rövid szabadúszó időszakot követően a veszprémi Petőfi Színház szerződött, ahonnan 1996-ban távozott, hogy Sopronban folytassa pályáját. 1999 és 2003 között a Madách Színházban láthatták a nézők, ahonnan ismét a Nemzeti Színházba igazolt. Innen 2008-ban távozott, hogy a szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatát erősítse, ahol egészen az előző évad végéig tag volt, 2020-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszik.

Nevéhez olyan színházi alakítások fűződnek, mint Az ember tragédiájának Lucifere, a Koldusopera Bicska Maxija vagy éppen a Doktor Fausztus Mefisztója. Jelenleg a Vörösmarty Színházban Sárosi Zoltán Trianon című darabjában Apponyi grófot kelti életre. Leghíresebb szerepe azonban a legsikeresebb magyar teleregény, a Szomszédok Szelényi Jánosa, de az utóbbi években feltűnt a 200 első randiban és a Barátok köztben is.

Első felesége a szintén színművész Papadimitriu Athina volt, akitől két lánya született, Trokán Anna és Trokán Nóra szüleik hivatását követve színészi pályára léptek. 1997-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2006-ban Újbuda Pro Cultura-díjjal tüntették ki, 2019-ben pedig érdemes művész lett.

Kiemelt kép: Trokán Péter (Fotó: VIASAT3)