Ma ünnepli 35. születésnapját Trokán Nóra, Junior Prima díjas színművész.

Trokán Nóra Budapesten született, édesanyja Papadimitriu Athina, Jászai Mari-díjas színművész, édesapja Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész. Gyermekkorában állatorvosnak készült, ám másodikos gimnazistakánt elkísérte nővérét, Trokán Annát – aki szintén a színészi hivatást választotta – Földessy Margit drámastúdiójába, ahol olyan élmények érték, melyek hatására úgy döntött, színésznő lesz. 2005-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Marton László és Hegedűs D. Géza osztályában 2009-ben szerzett diplomát, dolgozatának témavezetője Máté Gábor volt.

Gyakorlati éveit a kecskeméti Katona József Színház töltötte, az egyetem elvégzése után ide is szerződött, 2013-tól szabadúszóként dolgozik. Láthatták a nézők az Örkény Színház előadásaiban, és a Nemzeti Színház több nagy sikerű előadásában is (Brand – rendező: Zsótér Sándor, III. Richárd – rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), de szívesen vállal feladatot független produkciókban is, mint például a Szépművészeti Múzeum Textúra című összművészeti projektjében.

Arca nemcsak a mozivászonról (Lajkó – Cigány az űrben) lehet ismerős, számos sorozatban is látható (Kossuthkifli – MTVA, A tanár – RTL Klub), sőt, szerepelt a Netflix szuperprodukciójában is, a Vajákban két részen keresztül alakította Dryad karakterét. Szívesen szinkronizál, Gina Carano például az ő hangján szólal meg a Deadpoolban. Régóta foglalkozik fotózással, különleges hangulatú portrékat készít kollégáiról, a Sztalker Csoport, a k2 Színház és a Katona József Színház számára is készített már sorozatokat.

2012-ben megkapta a Domján Edit-díjat, 2013-ban a Varosmajor Szemle legjobb színésznője lett (Chioggiai csetepaté, kecskeméti Katona József Színház), 2014-ben az övé volt a legjobb női alakítás a Vidéki Színházak Fesztiválján a Tháliában (Hosszú út az éjszakában, kecskeméti Katona József Színház). 2015-ben kapta meg a Junior Prima díjat, majd 2016-ban  a POSZT legjobb női főszereplője lett (Macska a forró bádogtetőn, kecskeméti Katona József Színház), 2019-ben a Magyar Színházakért-díjat vehette át.

Kiemelt kép: Trokán Nóra (Fotó: Emmer László)