Ma ünnepli 50. születésnapját Trill Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész.

Trill Zsolt 1972. április 13-án látta meg a napvilágot a kárpátaljai Sárosorosziban. 1993-ban végzett az Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Főiskolán Kijevben, ahol osztálytársa volt felesége, a szintén Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Szűcs Nelli. Az itt töltött évek alatt kezdett el pályája összefonódni Vidnyánszky Attilával, a színházalapító-rendező diplomája megszerzése után magával hívta a kivételes tehetségű fiatal művészt a beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház alapítói közé.

A frissen megalakult, játszóhely nélküli társulat 1994 márciusában debütált a beregszászi közönség előtt Shakespeare Szentivánéji álom című darabjával, ám repertoárjukon addigra már olyan drámák szerepeltek, mint Illyés Gyulától a Bál a pusztán (az osztály vizsgaelőadása), Brecht Koldusoperája és Beckettől a Godot-ra várva. Ezekkel a darabokkal kezdték el bejárni Kárpátalja legkisseb falvait és Magyarország számos játszóhelyét, ez az időszak alapozta meg a beregszászi színházalapítók nemzetközi ismertségét és elismertségét, amelyben Trill Zsolt nagyívű alakításai komoly szerepet játszottak.

Trill Zsolt a Caligula helytartójában (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

2003-tól rendszeresen hívják az Újszínház bemutatóiba, 2007-ben követi Vidnyánszky Attilát Debrecenbe, ahol 10 évig dolgoznak együtt, újabb nagyhírű előadások létrehozásán. A Kossuth-díjas rendező 2013-ban megkapja a Nemezti Színház igazgatói posztját, így Trill Budapestre szerződik, feleségével együtt azóta is a Bajor Gizi parki teátrum társulatának tagjai.

Sokrétű játékstílusát Vidnyánszky Attilán kívül számos rendező látta meg és használta ki, így a közönség olyan szerepekben láthatta, mint a Brand (Brecht azonos című drámája, R.: Zsótér Sándor), Rosalinda (Ahogy tetszik, R.: Silviu Purcărete), Mark (Részegek, R.: Viktor Rizsakov) vagy a III. Richárd (címszerep, R.: ifj. Vidnyánszky Attila). Jelenleg a Nemzeti Színház Vitéz lélek, Fodrásznő, Caligula helytartója, Álomgyár, Médeia, Tartuffe és A Mester és Margarita című előadásaiban látható, illetve játszik a beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház Tóték, Egyfelvonásos komédiák és Három nővér című darabjaiban. Nemrég csatlakozott a Feledi Project Szálkák című előadásának alkotóihoz, amely Pilinszky verseinek világát idézi meg, ma este pedig Lope de Vega A kertész kutyája című komédiájában debütál a nemzeti Gobbi Hilda Színpadán Trisztán szerepében (R.: Ignacio García).

Trill Zsolt és Törőcsik Mari a Galilei című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

Az évek alatt egyre jelentősebb filmszerepekben láthatták a nézők: a Törőcsik Marival játszott, mára már ikonikussá vált A szarvassá változott fiú című színházi előadás moziváltozata 2014-ben debütált, 2008-ban a Kaméleonban volt Nagy Ervin partnere, ő játszotta a Mancs című film főszerepét, mostanában pedig A martfűi rém, a Drakulics elvtárs, a Nagykarácsony és a Kilakoltatás című mozikban tűnt fel. Hamarosan debütál a Szikora János rendezte történelmi dráma, a Hadik, amelyben Trill Zsolt alakítja a címszereplőt, illetve ő játssza Erőss Zsoltot is a hegymászóról készülő életrajzi drámában.

2003-ban Jászai Mari-díjat kapott, ezt követte a Mensáros László-díj és a Gundel Művészeti díj 2004-ben, majd a Súgó Csiga díj és a Bubik István-díj 2005-ben. 2007-ben elnyerte a Teátrum-díjat, 2009-ben a Magyar Filmkritikusok ismerték el szerepformálását a Kaméleon című filmbéli teljesítményéért. Ugyanebben az évben kapta meg a MASZK színész zsűri legjobb férfialakításért járó díját. 2012-ben lett érdemes művész, és ekkor vehette át az Őze Lajos-díjat és az Amphiteátrum díjat is. 2014-től kiváló művész, illetve a Sinkovits Imre-díj birtokosa. 2015-ben a Brand, 2016-ban a Galilei címszerepéért vehette át a Színikritikusok díját, 2017-ben megkapta a Sík Ferenc-díjat, illetve a POSZT legjobb férfi főszereplőnek járó elismerését a Caligula helytartójában nyújtott teljesítményéért. 2019-ben vehette át a Bujtor István-díjat.

Kiemelt kép: Trill Zsolt (Fotó: Rózsa Erika)