Március 12-én új bemutatót tart az Átrium, mely ezúttal a Kultúrbrigád és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház együttműködésében jön létre. Az előadást március 18-án Szabadkán is bemutatják. A trianoni csata című produkció arra vállalkozik, hogy megvizsgálja: miképp hatnak a történelmi események korunkra és mindennapjainkra. A békeszerződés óta már több generáció felnőtt, amely a történelmi Magyarország területén, de más állam polgáraként született. Hogyan viszonyulunk mi Trianonhoz? Milyen hatása van az ország feldarabolásának a jelenünkre? Milyen a magyar identitás?

A produkció Alföldi Róbert, Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Kovács Máté, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Péterfy Bori, Verebes Andrea, három anyaországi és öt határon túli magyar színész szereplésével valósul meg. A történelmi események bemutatása helyett az alkotók saját személyes tapasztalataik tükrében közelítenek a nemzeti identitás, a haza, a magyarság, a nacionalizmus dilemmáihoz. Az előadás rendezőjétől, Urbán Andrástól a színház határait feszegető, vitára ingerlő produkcióra számíthatunk, amely nem elégszik meg a téma közhelyeivel, hanem éppen azokat a kérdéseket szegezi nekünk, amelyeket senki sem mer feltenni.

„Száz éve máshogy élünk mi, magyarok, itt, Magyarországon, és ők, magyarok, ott, egy másik országban. Ők ugyanúgy magyarok, mint mi, de hogyan lettek ők ők, ha ők mi voltunk (és vagyunk)? Hogyan élünk és mit érzünk ugyanúgy és másképpen? Mi az, ami összeköt minket? Mi az, ami elválaszt? Mitől vagyunk sorstársak, és mitől nem? Sűrű száz év áll mögöttünk. Ki bírja jobban? A budapesti Átrium és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészei minden határt eltörölnek ezen az estén” – áll az előadás ajánlójában.

Kiemelt kép: A trianoni csata című előadás színlapja (Fotó: Átrium)