Február 27. különleges nap a Nemzeti Színház életében, reggel tartotta ugyanis a társulat a teátrum TRIANON 100 rendezvénysorozatának egyik legizgalmasabb eseményét: a Wass Albert azonos című regényéből és korabeli dokumentumokból készülő Tizenhárom almafa című bemutatójukhoz kapcsolódóan emlékfát ültettek a Bajor Gizi Parkban. Sőt, az ünnepséget követően a Nemzeti tizenkét színművésze Budapestet elhagyva olyan településekre indult, amelyek a trianoni döntés következtében veszteséget szenvedtek, és ahol szintén elültettek egy-egy pónyik almafát.

Balassagyarmatra Bakoss-Kiss Gábor, Berzencére Horváth Lajos Ottó, Dunaszigetre Szarvas József, Gyálarétre Nagy Márk, Kelebiára Rubold Ödön, Magyarszombatfára Rátóti Zoltán, Nagylakra Tóth László, Sátoraljaújhelyre Bordás Roland, Somoskőújfalura Nagy Mari, Tarpára Rácz József, Tompára Szabó Sebestyén László, Újszalontára pedig Tóth Auguszta utazott a Nemzeti Színház képviseletében.

A Nemzeti Színház kertjében tartott ünnepségen Vidnyánszky Attila köszöntőjében arról beszélt, hogy népünk hányattatott sorsa ellenére is életre ítéltetett: Trianon ma nem csupán a veszteséget jelenti, hanem hitforrásként is szolgálhat minden magyar számára: a nagy tragédia után is VAGYUNK, LÉTEZÜNK. Kovács Gyula, a Tündérkert Projekt alapítója beszédében mesélt a Wass Albert regényben szereplő pónyik alma eredetéről, amelynek neve már 1508-ban szerepelt a Döbrentey kódexben. A Székelyföldre és Partiumra jellemző fajtát Erdély ősi gyümölcsének tartják.

Vidnyánszky Attila és Szarvas József a faültetésen (Fotó: Zsigmond László)

Bertha Zoltán irodalomtörténész, az MMA levelező-tagja Wass Albert munkásságának jelentőségéről beszélt, a budapesti ünnepség fényét Csurka László színművész szavalata emelte, aki Juhász Gyula Trianon című versét adta elő. Ezt követően Szarvas József és Vidnyánszky Attila elültették az almafát a Nemzeti Színház északi oldalán található füves területén. 10 órakor pedig együtt elindultak a társulat tagjai a fent említett településekre.

Bordás Rolandot Sátoraljaújhelyen a város polgármestere, Szamosvölgyi Péter köszöntötte, aki elmesélte, hogy örömmel fogadták a Nemzeti Színház megkeresését. A város maga is külön programsorozattal készül a trianoni emlékévre, melynek keretében nemrég adták át a város főterétől nem messze található közterületet, amely immáron a Trianon tér nevet viseli.

Az itt tartott ünnepségen közreműködött az Intervox Női Kar, illetve az V. István Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium több diákja is. A polgármesteri köszöntőt követően a Nemzeti Színház színművésze fogalmazta meg az eseményhez fűződő gondolatait, beszédét Wass Albert művének egy mondatával kezdve: „Mert Isten, aki kivágott csonkból termőfát tud növeszteni újra, nem hagyja elveszni a népeket sem, akik benne hisznek.”

Bordás Roland és Szamosvölgyi Péter (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: Bordás Roland Sátoraljaújhelyen a trianoni ünnepségen (Fotó: Zsigmond László)