Ritkán készül hazánkban sci-fi, köszönhetően annak, hogy meglehetősen költséges műfajról van szó, hiszen megköveteli a látványos vizualitást. A Peter Noel (Nina, A Wágner család) írásában és rendezésében készült 129 azonban megpróbálkozik a lehetetlennel.

Az egész estés sci-fi története két idősíkon fut: az egyik szál 1984-ben, a másik 2063-ban. Utóbbiban már egy olyan jövőben járunk, ahol repülő autók, drónok és robotok vannak mindenhol. Egy hatalmas vállalat, a Medrocorp a klónozásra épülő technolóiai fejlesztéseinek köszönhetően terjeszkedik az egész világon és megfigyeli az embereket. A főszereplő a 129 „kódnevű” katona (Dér Zsolt), aki megszökik a Medrocorp egyik kutató-fejlesztő laborjából, ezért a cég üldözőbe veszi őt. A férfi nem emlékszik semmire, ezért menekülése közben megpróbálja felderíteni a múltját. 

A Csősz Boglárka (Feleségek luxuskivitelben) produceri felügyeletével és szereplésével készült projekt szereplőgárdája olyan neveket vonultat fel a Junior Prima-díjas Dér Zsolton kívül, mint Kálloy Molnár Péter, Pikali Gerda, Szabó Sipos Barnabás, Mészáros András, Elek Ferenc, Mayer Szonja, Molnár Piroska, Csuja Imre, Háda János, Törőcsik Franciska és Hevér Gábor.

A 129 március 2-án kerül a hazai mozikba a Romis mozi forgalmazásában.

Kiemelt kép: Kálloy Molnár Péter a 129 egyik jelenetében (Fotó: Filmhu)