Augusztus 23. és 29. között tematikus fesztivállal várja az érdeklődőket a Trafó: Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma címmel egyhetes programsorozatot rendeznek, amely történelmi távlatból vizsgálja Magyarország migrációs politikáját. Az 1940-es évektől egészen a napjaink helyzetével foglalkozó produkciók az egyéni történetekre, a szabadságvágyra és a kultúrák találkozására helyezi a hangsúlyt.

A fesztivál az 1940-es évek végén kibontakozó migrációs hullámot (a görög polgárháború miatt 65 ezer embernek kellett menekülnie, akik közül 7500-at befogadott a magyar népi demokrácia, elvi alapon) és hazánk jelenkori fellépését vizsgálja egymással szembeállítva. Az alkotások mindegyike ősbemutató, a Trafó felkérésére születtek meg, és legtöbbjük egyszeri esemény.

A nyitónapon Kelemen Kristóf Pécsről jelentkezik élőben, idegenvezetése során megismerhetjük a város jelképének számító Niké-szobor történetét, amely Makrisz Agamemnon ismert alkotása. Ehhez kapcsolódóan később Pálinkás Bence György, Böröcz Judit és Szigeti Máté az Éneklő fiatalok című produkció keretében vizsgálja a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát. Másnap debütál a Gondolat Generátor A mi falunk című közösségi színházi előadása, amely az otthon és az identitás kérdéseit járja körül.

Augusztus 25-én és 26-án a STEREO AKT hívja színházi sétára az érdeklődőket, akik a Kőbányai úti volt dohánygyár múltját fedezhetik fel az alkotókkal. A Kolónia – meneküléstörténetek című produkciót Boross Martin rendezte. 26-án kerül sor Antal Balázs és Hatházi László A nap alatt című muráliájának felavatására, a vasból készült színes falkép, mely az 1940-es, 50-es évek olyan talált motívumaiból építkezik, mint a Nemzeti Segély logója vagy a vándorzászló figurája, a fesztivált követően is megtekinthető lesz. 27. és 29. között Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor és Szabó-Székely Ármin Vízmezők című alkotásának ad otthon a Trafó Nagyterme. Az eseménysorozat végén kerekasztal-beszélgetésre hívják az érdeklődőket a szervezők, a 20. századi befogadástörténetek témáját érintő esten történészek, szociológusok, civil szervezetek és művészek vesznek részt.

A projekt a Liberty nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Unió Kreatív Európa Programja és az NKA támogatásával jött létre.

Kiemelt kép: A Trafó megújult épülete (Fotó: Drucker Dávid)