A 40 éves Kőszegi Várszínház programjaira idén több mint 8 ezren váltottak jegyet, de ezen kívül ingyenes műsorokkal is készültek a szervezők. Jó hír azoknak, akik nem tudtak eljutni a színházi előadásokra: ősztől három produkció is repertoárra kerül más színházakban.

Szeptember 18-án a Szénakutyák – Képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról a budapesti FÉM Arts & Caféban mutatkozik be. A költő műveinek és élete dokumentumainak felhasználásával a monodrámát Göttinger Pál írta és rendezte, Kálid Artúr játssza. A darab alapjául szolgáló anyag összeállításában Nagy András PhD író, irodalmár, színháztörténész segített a művészeknek. „Weöres Sándor verseit mindenki ismeri, gyerekkorunktól mondjuk és szeretjük őket – de ismerjük-e az alkotót, a koravén gyereket, és az öregemberként is szinte gyermekien játékos kedvű költőt? Tudunk-e az életét szegélyező örömökről, tragédiákról, megpróbáltatásokról és mámorokról? Göttinger Pál bravúrosan megkomponált monodrámájában ezek a titkok nem közvetlenül tárulnak fel, hanem annak a macskának a szemszögéből, aki – más és más alakban – leghűségesebb és legodaadóbb társaként kísérte végig a költőt, s akinek különleges karaktere ugyanolyan sok rejtéllyel mutatkozik meg, mint Weöresé” – mondta el Nagy.

Grisnik Petra a Vera című előadásban (Fotó: Thália Színház)

Göttinger Pál másik rendezését, a Verát a Pinceszínház fogadja be késő ősztől. A Grecsó Krisztián kultregényéből Grisnik Petra által írt és játszott előadást már több alkalommal is láthatta a közönség vendégjáték keretében (Thália Színház, Városmajori Szabadtéri Színpad – Szabadtéri Színházak Találkozója), most azonban huzamosabb időre költözik be a Ráday utcai teátrumba. A Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba által írt Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék – Őze Áron rendezésében – pedig a dunaújvárosi Bartók Színházban folytatja sikersorozatát, a kőszínházi bemutatót a napokban tartották.

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója azt is elárulta, hogy az idei nyári nagyszínpadi előadásuk, a Szentivánéji álom – Hegedűs D. Géza rendezésében – szintén kapott már meghívásokat, a tárgyalások jelenleg is zajlanak. De az szinte bizonyos, hogy a Szabadtéri Színházak Találkozóján – amelyet jövőre a Kultkikötő balatoni helyszínein rendez meg a Szabadtéri Színházak Szövetsége a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében – ismét bemutathatják Shakespeare darabját.

Kiemelt kép: Kálid Artúr a Szénakutyák című előadásban (Fotó: Kőszegi Várszínház)