Ma ünnepli 55. születésnapját Tóth Krisztina József Attila-díjas költő, író, műfordító, üvegművész.

Tóth Krisztina 1967. december 5-én született Budapesten. Az általános iskola kezdeti éveiben is francia nyelvet tanult, később a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán érettségizett, de már ezekben az években is publikált, 1985-ben meg is nyerte vers kategóriában a Sárvári Diákírók és Diákköltők pályázatát. Egy év kihagyás után, amit a Nemzeti Múzeumban gyakornoki feladatokkal töltött, kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsésztudományi karán. 1990-ben, egyetemi éveit megszakítva Párizsba költözött, ahol alkalmi munkákból élt, de egy év elteltével Tempus-ösztöndíjat szerzett, amivel további egy évet töltött a francia fővárosban. Ez idő alatt a francia költészet világába igyekezett minél jobban belelátni, francia műveket fordított és francia költőkkel kötött ismertséget. 1992-ben tért haza, ezután lediplomázott és a 1998-ig a Budapesti Francia Intézetben dolgozott, ahol kortárs képzőművészeti kiállításokat szervezett. 1998-ban született meg Marcell fia, aminek hatására kezdte el írni gyermekkönyveit, azóta szabadúszóként tevékenykedik. Szabadidejében üvegműves.

Első verseskötete, az Őszi kabátlobogás 1989-ben jelent meg és rögtön Radnóti Miklós emlékéremmel díjazták. Még számos követte az elsőt, többek között Az árnyékember 1997-ben, a Porhó 2001-ben, a Magas labda 2009-ben, a legutóbbi, a Bálnadal 2021-ben jelent meg. Ezek mellett prózai művek is kötődnek a nevéhez, mint például a Fény, viszony (2004), amelyben Csortos Szabó János 14 fotójához írt egy-egy prózai művet, amik egy összefüggő történetet alkotnak a mű végére. 2005-ben, a Los Angeles-ben tartott International Photography Awards-on a Fine Art – Book kategóriában külön elismerést kapott. A sorban persze megtalálható még, a Vonalkód (2006), a Hazaviszlek, jó? (2009), a Pixel (2011), a Párducpompa (2017), vagy A majom szeme (2021) is.

Tóth Krisztina (Forrás: kulter.hu)

Gyermekkönyveiben szokatlan témákat állít a középpontba és humoros hangvétellel igyekszik a tabutémákat könnyedén feldolgozni. Legújabb Világpuszi (2022) című művében olyan jelenségek kerülnek terítékre, mint a sérült gyerekek, a szegénység, az ágybavizelés vagy a házi kedvencek halála és gyászolása, de például az Anyát megoperálták (2015) című könyve azt meséli el kisiskolásoknak, hogy mi is az a daganatos betegség.

Munkásságáért rengeteg díjjal jutalmazták, 1990-ben Radnóti-díjat, 1996-ban Déry Tibor-díjat, 2000-ben József Attila-díjat, 2005-ben a Szépíró-díjat, 2007-ben Márai Sándor-díjat, 2009-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díját vehette át, több más kitüntetés mellett.

Kiemelt kép: Tóth Krisztina (Fotó: Falus Kriszta, Forrás: kepmas.hu)