Ma ünnepli 55. születésnapját Tóth Ildikó, Prima Primissima- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. 

Tóth Ildikó Hatvanban született, gyermekkorát Marcaliban töltötte, ott is végezte el a gimnáziumot. Az érettségi után a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz próbált meg gyakornoknak jelentkezni, ám elsőre nem jött össze. Ezután a helyi fonógyárban kezdett dolgozni és bejárt a színház próbáira, majd második próbálkozásra felvételt nyert a a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, miközben a Nemzeti Színháznál stúdiózott. A főiskolán Szinetár Miklós osztályába került, végül 1990-ben diplomázott le.

Játszott többek között a Radnóti Miklós Színházban, az Új Színházban és a szombathelyi Weöres Sándor Színházban is, szabadúszóként megfordult a Thália Színházban, a Rózsavölgyi Szalonban, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházban is, 2015 óta pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának a tagja, ahol olyan darabokban láthatta őt a közönség, mint a Három nővér, a Kartonpapa, A Vágy nevű villamos és a teátrum talán eddigi legnagyobb vállalása, Az ember tragédiája 1

Tóth Ildikó A vágy nevű villamos című előadásban (fotó: Vörösmarty Színház)

De az arca elsősorban nem az előadásokból, hanem a filmekből és sorozatokból lehet ismerős, hiszen olyan mozikban játszott, mint a Rokonok, Az ajtó, az Aurora Borealis – Északi fény, A színésznő vagy A Viszkis, míg sorozatok tekintetében többek között a Kisváros, a Tűzvonalban, az Aranyélet és a Bátrak földje szerepel a listáján. Legközelebb egy magyar horrorfilmben, a Bergendy Péter által rendezett Post Mortemben láthatjuk. Szívesen szinkronizál is, szólaltatta már meg Cate Blanchettet, Jennifer Connelly-t, Calista Flockhartot, Juliette Binoche-t, Angelina Jolie-t és Helena Bonham Cartert is. 

1994-ben megkapta a Jászai Mari-díjat, 2000-ben a Jadviga Párnája című filmben nyújtott alakítását ismerték el egy különdíjjal a Magyar Filmszemlén, majd 2005-ben ugyanitt az Ég veled című film legjobb epizódszereplőjeként érdemelt ki szobrot. Ugyanebben az évben a POSZT-on a Baranya megyei önkormányzat különdíjjal jutalmazta a legjobb alakításért. 2009-ben Érdemes művész lett, amit 2019-ben a Prima Primissima díj követett, 2020-ban pedig a Kiváló művész titulusnak örülhetett.

Kiemelt kép: Tóth Ildikó (Fotó: Székesfehérvár.hu)