„Azt mondják, egy ember addig él, amíg emlékeznek rá. Vajon Mezei Máriára hányan emlékeznek napjainkban? És hogyan? »A kecskeméti, franciás Mezeire«, aki remekül játszott kokottokat…, aki színésznő akart lenni, és az lett. Díva, Vörös Démon, Femme fatale! Vajon igazán ezt akarta és így? Valójában milyen ember volt? Hogyan élte mindennapjait? Kit és hogyan szeretett? Boldog volt-e mint nő, mint ember, mint művész? Eleget tett-e a maga elé kitűzött, vállalt feladatának: szeretetben, szeretettel élni? Sok-sok kérdés, melyekre életét kutatva sem kaptunk egyértelmű választ. Nehéz utat vállalt, míg végül sikerült révbe érnie hű társával oldalán, mindennap megharcolt szeretetben, harmóniában önmagával, békében a világgal” – osztja meg gondolatait Tóth Auguszta.

Mezei Mária Érdemes- és Kiváló művész bölcsészhallgatóként kezdte, ezt követően Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult, később pedig Sebestyén Mihály társulatának volt a tagja. Néhány éves vidéki szereplését követően a Belvárosi Színházhoz került 1935-ben, de a főváros csaknem minden magánszínházában játszott. 1944 márciusától, a német megszállás idején nem vállalt fellépést, és csak 1946-ban szerepelt újra a Belvárosi Színházban. Az ötvenes években méltatlanul mellőzték. Kabarékban, esztrádműsorokban lépett fel, majd önálló esteken Ady Endre megzenésített verseit adta elő. 1949 után az Operettszínházban, a Vidám Színpadon és a Madách Színházban játszott, a Petőfi Színház után pedig a Nemzeti Színház társulatának volt a tagja 1964 és 1970 között – egyik nagy alakítását a Warrenné mesterségében nyújtotta. A harmincas évektől a magyar filmgyártás egyik csillaga, a  második világháború után a többi között az Édes Anna, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Mici néni két élete és a Tiltott terület című filmekben játszott. 1970-ben súlyos betegsége miatt visszavonult.

Tóth Auguszta, a Nemzeti Színház művésze a sok zenével, humorral és iróniával fűszerezett önálló estjével e különleges asszonynak, embernek, művésznek állít emléket.

A Hoztam valamit a hegyekből című előadást ma este 7 órától láthatják a teátrum online műsorán.

Kiemelt kép: az előtérben Mezei Mária (Fotó: Ilkey Tibor), a háttérben Tóth Auguszta (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)