Ma ünnepli 55. születésnapját Tóth Auguszta Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

Tóth Auguszta 1967. november 9-én, Szekszárdon született. Érettségi után előbb a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára vették fel, de miután felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is, előbb együtt próbálta végezni a két szakot, majd végül a Színművészetit választotta, ahol 1991-ben szerezte meg a diplomáját. Első fellépései 1989-ben a Nemzeti Színházban voltak. Azóta számos – főként budapesti– színházban játszott: 1990-ben a veszprémi Petőfi Színházban és a Radnóti Miklós Színházban, 1991-ben a Radnóti mellett a Játékszínben és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban dolgozott. 1992-ben az Arizona Színház, 1993-ban a Művész Színház, 1995-ben a Thália Színház, 1996-ban a Thália-Társaság, 1997-ben a szolnoki Kelemen László Színkör, 1998-ban pedig az Új Színház tagja lett. Majd 2002-ben ismét a Nemzeti Színház társulati tagja lett. 2010 és 2013 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagja lett, majd 2013-ban újra visszatért a Nemzeti Színházba. Emellett 2016-ban egy énekeslemeze is megjelent, Érzések címmel.

Gazdag és sokrétű színházi pályafutása során megszámlálhatatlanul sok szerepet játszott, többek között Ellen (Szerelem, Ó), Pendzsi (Vőlegény), Izabella (Pál utcai fiúk), Mária (Advent a Hargitán), Dunya (Bűn és bűnhődés), Elizabeth (Üvöltő szelek), Checca (Chioggiai csetepaté), Panna (Vitéz lélek), Lady Macbeth (Macbeth), Fráter Erzsébet (Vesztett Éden) és nem utolsó sorban Rose (Pogánytánc) bőrébe bújhatott bele.

Tóth Auguszta A kassai polgárokban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

De az elmúlt évtizedekben nem csupán a teátrumok megkerülhetetlen alakja volt: olyan népszerű filmekben és sorozatokban is találkozhattunk a színművésszel, mint a Família Kft., a Kisváros, az Üvegtigris 3., a Társas játék, a Boldog békeidők, a Privát kopó vagy a Magyar Passió. Színházi és filmes munkái mellett gyakran szinkronizált is. Hangját a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér, A jog útvesztőjében, a Második lehetőség, a Partisétány Ausztrália, a Stephanie, a Századvég és a Viszonyok című sorozatban is hallhattuk.

Munkásságát 2002-ben Colombina-díjjal, 2012-ben a POSZT – Legjobb női alakítás díjával ismerték el. Ugyanebben az évben vehette át a Jászai Mari-díjat is, majd 2019-ben Érdemes művésszé választották. 2021-ben elnyerte a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt és a Havasi István-díjat is.

Kiemelt kép: Tóth Augusztusa (Fotó: Femina.hu)