A magyar származású Tót Endre Kossuth-díjas képzőművész kiállítása tekinthető meg július 1. és 29. között az acb Galériában, Budapesten.

A Sümegen született művész a Magyar Iparművészeti Főiskola murális szakán folytatott tanulmányokat, majd az országban gyorsan a neoavantgárd irányzat egyik úttörőjévé vált. A 70-es évek végén a DAAD Berliner Künstler Program nyugat-berlini ösztöndíjprogramjában vett részt és egy egyéves kint tartózkodása után döntött úgy, hogy nem tér haza. Az 1980 óta Kölnben élő Tót azóta is alkot, számos nagyvárosban, többek között Párizsba, Londonba, New Yorkba is elértek munkái, 2009-ben Kossuth-díjat kapott a „magyar művészet megújításában vállalt szerepéért és egyetemes jelentőségű életművéért”.

A Warum male ich? címet viselő kiállítás Tót a 80-as években, titokban készült műveibe enged betekintést, amelyek az alkotó korai, expresszív alkotásaival mutatnak rokonságot. A kiállítás, amely az itt megjelenő Miért festek? című képről kapta az elnevezést már sejteti, hogy a képzőművész festészettel kapcsolatos dilemmáit mutatja be ebből az időszakból.

Kiemelt kép: Tót Endre (Forrás: acb Galéria honlapja)