A teátrum áprilisban hirdette meg a III. Madách Musical Pályázatot, amelynek keretében számos mű került az öttagú szakmai zsűri elé. Júliusban született eredmény, a bírák az izgalmas témaválasztás mellett a zenei feldolgozást méltatva választották meg nyertesnek Derzsi Görgy és Meskó Zsolt Kazinczy, a tizenötödik című szerzeményét, amelynek bemutatója 2022 áprilisában lesz a Madách Színházban, a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas igazgató, Szirtes Tamás rendezésében.

A tizenötödik névre keresztelt, forradalmian új hangvételűnek kikiáltott musical az 1848-49-es szabadságharc korát idézi meg, középpontjában pedig a hétköznapi ember áll, aki sodródik a történelem viharaiban, csapongva a beteljesületlen szerelem és a nyomasztó apai örökség felfokozott érzelmei között. A történet a tizenötödik aradi vértanúra, Kazinczy Lajosra, a nagy nyelvújító Kazinczy Ferenc fiára fókuszál, aki – Ady Endre szavaival élve – egy muszáj Herkules, egy modern hős, akit a körülmények és a szituációk tettek azzá – hangzott el a rendező szájából a Madách Színház legelső online sajtótájékoztatóján. A darabban a kor magyar dallamvilága keveredik a XXI. századi zenei formákkal, mint amilyen az R’n’B, a rap és a slam poetry, ezek minőségére a színház zenei vezetőjének, az Erkel Ferenc-díjas Kocsák Tibor neve a garancia. A sajtótájékoztatón kiderült továbbá, hogy a díszleteket Vízvárdi András tervezi, aki többek között olyan darabokon dolgozott korábban, mint a Mary Poppins és az Én, József Attila, a koreográfia pedig Tihanyi Ákos (Mamma Mia!, Jézus Krisztus Szupersztár) érdeme.  

Solti Ádám és Borbély Richárd a sajtótájékoztatón (Forrás: Madách Színház Facebook)

A tizenötödik főszerepét Borbély Richárd, Solti Ádám és Jenővári Miklós játsszák hármas szereposztásban, Baranyai Annamária, Détár Enikő, Gallusz Nikolett, Kecskés Tímea és Ladinek Judit az anya szerepét kapták, valamint egyben az aradi tizenhármakról szóló balladát előadó fekete angyalok bőrébe is bújnak, míg Miller Zoltánnak és Posta Victornak egy valódi szörnyeteget kell megformálniuk, hiszen a véreskezű hóhért, Haynaut keltik életre. Miller Zoltán viccesen elmondta, hogy számtalan olyan lehetősége volt a Madách Színházban, ahol pozitív karaktereket játszott el, de most eljött a bosszú ideje, és végre ő is kimutathatja a foga fehérjét. Rajtuk kívül a szereplőgárdát erősíti többek között Sánta László, Gubik Petra és Simon Boglárka is. 

A tizenötödik 2022. április 22-től lesz látható a Madách Színház színpadán, a sajtótájékoztató a teátrum Facebook oldalán nézhető vissza, amiben Borbély Richárd és Solti Ádám előadják a musical egyik dalát. 

Kiemelt kép: Solti Ádám és Borbély Richárd a sajtótájékoztatón (Forrás: Madách Színház Facebook)