Törőcsik Mari 1958 és 1979, majd 2002 és 2021 között, az akkor bekövetkezett haláláig volt a Nemzeti Színház művésze: a 2002-ben megnyílt új Nemzeti Színház társulatába elsőként szerződtette Schwajda György igazgató. Rövid ideig a győri és a szolnoki színházban is dolgozott, a budapesti Művész Színháznak pedig nemcsak a színésze, hanem kis ideig az igazgatója is volt. Utoljára 2016-ban lépett fel a Nemzetiben, ahol Bertolt Brecht drámájában az idős Galilei szerepét játszotta.

Szoktam mondani, hogy volt öt-hat estém. Most már, hatvan év színpad után talán hét-nyolc is. Amikor a véletlen, a csillagok állása, a jóisten tudja, mi által elrepül az előadás. Mindig mindent meg kell tenni, hogy ez megtörténjen, de nincs rá garancia, hogy ez az ember életében akár egyetlenegyszer is összejön. Ritka kincs… Nem azt kérdezem, tudom-e úgy, mint más, még további ezer jó színész. Én azt kérdezem, tudom-e úgy, ahogyan csak én tudhatom. Tudom-e úgy, hogy ezért érdemes még engem választani, csakis engem. Itt kell a bátorság, sokszor vakmerőség, és itt kell az önkontroll is…” – nyilatkozta Törőcsik Mari Bérczes Lászlónak a Beszélgetőkönyvben.

Trill Zsolt és Törőcsik Mari a Galilei című előadásban (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

A kiállítás képei Törőcsik Nemzetiben töltött negyven évének a legemlékezetesebb előadásait mutatják be, a fotók többek között Keleti Éva, Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt munkái, a képek az MTI és az OSZMI archívumából származnak. A fotók mellett idézeteket helyeztek el: mit gondolt maga a művésznő, mit mondtak róla a színésztársak és rendezők, illetve a kritikusok. Törőcsik Mari saját magát és színészi pályáját kellő önreflexióval kezelte, munkáját alázattal és szenvedéllyel végezte mindvégig.

A hatvan képből álló teljes kiállítás a Nemzeti Színházban volt megtekinthető, ezt követően a válogatott anyag Kaposvár, Szolnok és az Ördögkatlan után Debrecenbe érkezik.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari (Fotó: 24.hu)