Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és Művésze, a háromszoros Kossuth- és kétszeres Jászai Mari- (és gyakorlatilag mindenféle) díjas színművész ma töltötte be a 85. életévét. Habár a nőknél egy bizonyos kor fölött már nem illik számolni, de Törőcsik Mari esetében ezen évek egyet jelentenek több mint 170 (!) filmes és ki tudja, hány színházi szereppel is – ezek mellett pedig nem lehet szemet hunyni. Pontosan emiatt, a reggeli születésnapi felköszöntés után az egész napot neki, a megkerülhetetlen munkásságának és persze az emberekre gyakorolt hatásainak szenteljük, aminek mostani állomása a filmes karrierje lesz.

Törőcsik Mari a Színház- és Filmművészeti Egyetem (akkor még Főiskola) operett szakán végezte tanulmányait, de az 1958-ben neki ítélt végbizonyítványáig már hat magyar filmben játszott főszerepet. Debütáló mozija Fábri Zoltán (akitől egyébiránt a „Mari” művésznevet is kapta egyfajta javaslatként, hogy a nézők könnyebben megjegyezzék a nevét) egyik legsikeresebb és leginkább nagyra tartott filmje is egyben, a Körhinta. ’58-ig bezárólag pedig még egy Édes Anna és egy Szent Péter esernyője is tovább színesítette karrierjét. Ha itt abba is hagyta volna színészi pályafutását, már akkor is nagybetűkkel került volna be a magyar (és azért valljuk be, a nemzetközi) filmtörténelembe, de mindez még csak a kezdet volt.

A Légy jó mindhalálig, a Pacsirta, A Pál utcai fiúk, az Utazás a koponyám körül, a Macskajáték, vagy éppen máig az egyik legjobb filmjeként számon tartott Szerelem mellett 1976-ban következett be karrierjének talán legnagyobb elismerése, a Déryné, hol van? Maár Gyula rendezésében. Talán ma már kevesen emlékeznek erre a mozira, de Törőcsik Mari az ebben a filmben nyújtott zsigerig ható alakításával nyerte el a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat. Világszerte a legtöbb filmszerető és -készítő a Déryné miatt ismeri a nevét.

Törőcsik Mari az 1970-es évek végére gyakorlatilag mindent elért, amit magyar színésznő addigra elérhetett. Mégis az olyan filmeket és sorozatokat, mint a Teketória, a Cseresznyéskert, a Színes tintákról álmodom, a Szamárköhögés, az Eszmélet, A részleg vagy éppen A napfény íze, csak ezen sikerek után forgatta. Legutoljára főszerepet a 2017-es Aurora Borealis: Északi fényben játszott, azóta pedig visszavonult a színészettől. (Habár egy igazán megmosolyogtató cameóban azért részt vett idén is, emiatt pedig érdemes a nap további híreit is árgus szemekkel figyelni!) Törőcsik Mari nem csak egy híres és tehetséges magyar színésznő. Ő egy ikon, egy megkerülhetetlen filmes legenda, akinek sokoldalú játéka és a legegyszerűbb mozdulatai is aranyat érnek. Generációknak szolgált és szolgál példaképül mind a mai napig, emiatt pedig a rendezők, az írók, a dramaturgok, a színészek, sőt még a súgók sem lehetnek elég hálásak. Isten éltesse Törőcsik Marit 85. születésnapján, jó egészséget kívánunk neki és vigyázzon magára!

Kiemelt kép: Törőcsik Mari (Fotó: 24.hu)