Alfred Hitchcock máig igéző és zsigerig hatoló filmje, a Psycho idén lett 60 éves. Még ha nem is kacsingatunk annyira gyakran a mozik irányába, erről a kult klasszikus horrorról (ami legalább három ismert filmes műfajnak ágyazott meg) biztosan hallottunk már. A magyar filmkészítők között is akadnak szép számmal olyan egyének, akik örök becsben tartják ezt az alkotást, közülük pedig magasan kiemelkedik Végh Vozó Zoltán. Ő és csapata arra szánta el magát a 60. évforduló emlékére, hogy a Psycho leghíresebb jelenetét, a fürdőszobai gyilkosságot újraforgatják snittről-snittre nem kevesebb, mint 60 magyar színésznővel. Közöttük pedig még maga Törőcsik Mari is felbukkant.

A hivatalos kisfilm mellett kiadtak egy „hogyan készült?” werkvideót, amiben az alapötlettől kezdve, a kellékeken és a helyszín kiválasztásán át, egészen az utolsó vágásig mindent bemutattak – köztük a főszereplőket is. E videó közben döbbenhettünk rá, hogy Vozóék olyan színésznők mellett, mint Döbrösi Laura, Pásztor Erzsi, Varga Izabella, Farkas Franciska, Törőcsik Franciska, Ónodi Eszter, vagy éppen Osvárt Andrea, még magát Törőcsik Marit is rá tudták venni, hogy szerepeljen a Psycho 60-ban. De néző legyen a talpán, aki elsőre ki tudja szúrni, hol is bukkan fel!

Gyakorlatilag muszáj volt, hogy képkocára pontosan megmutassák, hol látható a világszerte elismert színésznő, hiszen mindössze a keze (még inkább a tenyere) látszódik a kisfilmben. Végh Vozó Zoltánék elmentek Törőcsik Marihoz a házába, ahol a szíves vendéglátás után egy képet is készítettek a kézfejéről. Ez a (később megretusált) kép került bele aztán a filmbe, így a ma 85 éves filmes ikon is szerepel ebben a profi videóban. Ebből az is leszűrhető, hogy Törőcsik Mari tekintélye, és az emberekre gyakorolt kitörölhetetlen hatása máig megtapasztalható, és egy rendező már amiatt repeshet az örömtől, hogy egy fénykép erejéig is, de felbukkan filmjében a színészlegenda.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari – Psycho 60 (Fotó: Deszkavízió)