Történelmi pillanatot élhetett át tegnap este a Broadway közösség, amikor immár 74. alkalommal osztották ki a Tony-díjakat az évad legjobb New York-i produkciói között. Az idei díjátadó azonban nem csak egy volt a sok közül, hiszen az alkotók és színházbarátok azt is megünnepelték, hogy másfél éves kihagyás után térhettek vissza az otthonukba, és a sötét Broadway-t végre ismét elárasztotta a fény és a zene.

2021-ben nagy várakozások után végre megtudhattuk, mely Broadway-produkciók kapják meg a színházak Oscar-díjának is nevezett elismerést. Az idei Tony-díj átadáson a 2019/20-as évadban bemutatott New York-i előadások és alkotóik vettek részt. A gálát a Winter Garden Theatre-ben rendezték, a hatszoros Tony-díjas Audra McDonald műsorvezetésével. A négyórás ceremónia első felében az elismerések nagy része kiosztásra került, azonban az idei Legjobb Színdarabot, a Legjobb Felújított Színdarabot és a Legjobb Musicalt a Broadway’s Back című különleges visszatérő ünnepségen nevezték meg. A Broadway’s Back-en Leslie Odom Jr. vezetésével olyan elismert sztárok idéztek meg legendás Broadway musicaleket, mint Bernadette Peters, Idina Menzel, Lin-Manuel Miranda Josh Groban, Andrew Rannells, Ben Platt, Kristin Chenoweth, Anthony Rapp és Adam Pascal.

Leslie Odom Jr. a Broadway’s Back-en (Fotó: Playbill)

A ceremónia különösen sikeresen alakult a Moulin Rouge! című musical számára, amely 2019-ben mutatkozott be a színpadon Aaron Tveit és Karen Olivo főszereplésével. Christian és Satine szerelmi története tizennégy jelölésből tízet válthatott díjra, köztük a Legjobb Musicalnek járó elismerést is bezsebelte. Mindenki nagy örömére a Legjobb Férfi Főszereplő egy Musicalben kategória egyetlen jelöltje, Aaron Tveit végre megkaphatta a jól megérdemelt Tony-díját. Tveit megható beszédében kihangsúlyozta az élő színház jelentőségét és hatását az emberek gondolkodására és érzelmeire.

A Tony-díj győztes Aaron Tveit (Fotó: The Tony Awards)

A három fő kategória további győztesei az A Soldier’s Play, mint felújított darab és az Inheritence, mint prózai színdarab. Az A Christmas Carol a prózai alkotások között tarolt, összesen öt kategóriában hozta el a Broadway legelismertebb díját. A színdarabok legjobb főszereplői Mary-Louise Parker (The Sound Inside) és Andrew Burnap (The Inheritence) lettek. A legjobb musical színésznőnek járó elismerést pedig Adrienne Warren zsebelhette be, aki Tina Turner szerepét játszotta az énekesnő életéről készült jukebox musicalben.

https://www.youtube.com/watch?v=6eCulwaHJWQ

Kiemelt kép: Audra McDonald, Aaron Tveit és Leslie Odom Jr. a 74. Tony-díj gálán (Fotók: The Tony Awards)