Ma este tartja legújabb bemutatóját az Orlai Produkciós Iroda, Leonyid Zorin Varsói melódia című darabját este Balatonföldváron, a Kultkikötő szabadtéri színpadán láthatják először a nézők. Szerkesztőségünk részt vett a múlt héten tartott sajtóbemutatón a Hatszín Teátrumban, ahol egyébként ősztől játsszák majd az előadást.

A történet az 1960-as években játszódik, a véletlen egymás mellé ültet két fiatal diákot egy koncerten, a lengyel Helgát és az orosz Viktort. Kettőjük vonzalma gyorsan kibontakozik, ám a kényes politikai helyzet tiltja, hogy egy szovjet férfi külföldi nőt vegyen feleségül, így kapcsolatuk sosem teljesedhet be. Tíz évvel később a már nős Viktor megérkezik Varsóba, ahol Helga ünnepelt énekesnőként él egy zenekritikussal, ám ahhoz újabb tíz évnek kell eltelnie, hogy az őket körülvevő világ már ne szólhasson bele magánéletükbe. Vajon kitart a köztük szövődött szerelem ilyen hosszú időn keresztül?

Tompos Kátya és Adorjáni Bálint a Varsói melódiában (fotó: Pénzes Kristóf)

Az egyszerű, mégis nagyon jól variálható díszlet apró mozgatásokkal jeleníti meg a számtalan helyszínt, ahol Helga és Viktor megfordul, az évek múlását pedig a fények és a jelmezek érzékeltetik rendkívül precízen. Tompos Kátya végtelenül bájos az incselkedő diáklány szerepében, a My Fair Lady óta tudjuk, hogy ha nyelvi finomságokat kell színpadon megjeleníteni, arra ő a tökéletes rendezői választás, itt is elragadóan töri az „oroszt”. A varsói jelenetnél mély érzelmi skálát mutat meg, egyik pillanatról a másikra vált izzó haragból a mindenről lemondó csalódottságba. Adorjáni Bálint szintén remekül dolgozik színészi eszköztárával, a játékosan udvarló fiú, a szerelméért küzdő szenvedélyes férfi, a szabályokba beletörődő hazafi és a reményeit követő szerelmes mind más gesztusokat, hangszínt és hangsúlyokat kap, izgalmas megoldásokat láthatunk tőle.

Kocsis Gergely rendezése egy sajnos ma is aktuális kérdést feszeget, hiszen egyre több példát láthatunk arra, hogy a politika beleszól a családok életébe, ám ő mégis olyan formában tudta az előadást színpadra vinni, ami úgy képes elgondolkodtatni a nézők, hogy nem hagy keserű szájízt maga után, sőt…

Tompos Kátya és Adorjáni Bálint a Varsói melódiában (fotó: Pénzes Kristóf)

Kiemelt kép: Tompos Kátya és Adorjáni Bálint a Varsói melódiában (fotó: Pénzes Kristóf)