Ma ünnepli 40. születésnapját Tompos Kátya, Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő.

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten, Tompos Károly villamosmérnök és Szigyelnyikova Valentyina gyermekeként. A gimnáziumi évei alatt is már rendszeresen megfordult Földessy Margit stúdiójában, így nem volt meglepő, hogy az érettségi megszerzése után egyenes út vezetett a Színház- és Filmművészeti Egyetem musical szakára, ahol Kerényi Imre tanítványaként 2005-ben diplomázott. Ezt követően a József Attila Színház társulatát erősítette két éven keresztül, majd szintén két évadot töltött a Bárka Színházban, amelyet 10 év követett a Nemzeti Színház tagjaként. Jelenleg szabadúszó, a közönség a Centrál Színházban, a My Fair Lady című musical Elizájaként találkozhat vele.

Színházi karrierje mellett énekesnőként is komoly sikereket ért el, 2013-ban Keresztül Európában címmel jelent meg első szólólemeze, amelyen Hrutka Róbert hangszerelésében angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű dalok hallhatók. Ezt 2017-ben követte a Holdjárat című album, amelyen már nem feldolgozások, hanem vadonatúj dalok kaptak helyet, amelyek szövegét ő írta, zenéjüket pedig ismét elválaszthatatlan alkotótársa, Hrutka Róbert szerezte. A 2000-es évek eleje óta számos mozgóképes alkotásban is feltűnt, többek között emlékezetes alakítást nyújtott a Valami Amerika 2. és 3. részében, a Poligamyban, a Coming outban és a Most van most című vígjátékokban.

Az elmúlt években számos díjjal ismerték el munkáját, 2005-ben megkapta a Máthé Erzsi-díjat, 2007-ben a Bárka Színház közönsége a legjobb színésznőnek választotta, 2010-ben vehette át a Junior Prima díjat. 2014-ben a Jászai Mari-díj mellett bezsebelte a Szörényi Éva-díjat és az Arany Medál díjat is, 2022-ben pedig a legjobb női főszereplőnek járó New York Film Awardsot érdemelte ki.

Kiemelt kép: Tompos Kátya (Fotó: hajonaplo.ma)