Az idén harminc éves Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet arra törekszik, hogy a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki.

Ezt a szellemiséget képviselte az elmúlt két évben Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, akit az Unió idei második közgyűlésén tegnap újabb két évre választottak meg a szervezet élére. Az UTE új vezetőtanácsának további tagjai: Amalia Kondoyanni (Észak-Görögországi Nemzeti Színház, Szaloniki), Nuno Cardoso (Sao Joao Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Irina Tokareva (Stanislavsky Electrotheatre, Moszkva, Oroszország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália).

Tompa a korábban megkezdett munkát folytatva továbbra is szorgalmazza a nemzetközi együttműködési programok és projektek minél hatékonyabb gyakorlatba ültetését, a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, illetve fontosnak tartja, hogy az UTE fesztiválja évente megrendezésre kerülhessen.

Kiemelt kép: Tomba Gábor (fotó: Bíró István)