Tavasszal két rangos díjátadó esemény is megrendezésre kerül Romániában. Az egyiken a román színházi, a másikon a filmes szakma jutalmazza az elmúlt évad kiemelkedő művészi teljesítményeit. Mindkét díjátadón jelölést kapott egy-egy magyar alkotó is.

Tompa Gábor erdélyi magyar rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a színházi gála egyik esélyese. A háromfős, színikritikusokból álló zsűri a legjobb rendezésért járó díj jelöltjei közé választotta Tompa Gábort A velencei kalmárért. A legjobb előadásért Radu Afrim, valamint két Budapesten is alkotó rendező munkája is versenyben van. A Radnóti Színház III. Richárdját színpadra állító Andrei Serban a Sirállyal, a jelenleg a Nemzeti Színház Meggyeskertjét rendező Silviu Purcarete pedig egy japán adaptációval száll versenybe.

A román filmes szakma március 19-én tartja díjátadó gáláját. A jelöltek közé választotta a grémium a kézdivásárhelyi Mátray Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színészét. A Jászai Mari-díjas művészt a fővárosi közönség is ismerheti, ugyanis rendszeres vendégszereplője a Nemzeti Színház előadásainak. Ő játszotta többek között a János vitéz főszerepét, valamint ő Bánk bán a teátrum stúdiószínpados produkciójában. Mátrayt a legjobb mellékszereplő színész díjára jelölték az Egy másfél herceg (Un print si jumatate) című, Ana Lungu rendezte filmben nyújtott alakításáért.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Tompa Gábor (fotó: Bíró István) és Mátray László (fotó: Nemzeti Színház)