Januárban Vizsgaidőszak chill out címmel kínál kikapcsolódást (nemcsak) egyetemistáknak a Magyar Nemzeti Galéria: tárlatvezetéssel egybekötött közösségi alkotásokra, valamit jógára várják az érdeklődőket. Hiszen: tudományos kutatások igazolják, hogy a múzeumok látogatása és a képzőművészet segíthet a feszültségoldásban.

Január 10-én a Minden kezdet nehéz? – Művészpályák sorsa című programon híres magyar festők alkotásaival ismerkednek meg, miközben arra keresik a választ, hogy a tehetség, az időzítés és olykor a szerencse milyen szerepet játszhat egy-egy művészpálya kibontakozása során. Mennyit kellett várnia minden idők egyik legismertebb magyar festményének, Szinyei Merse Pál Majálisának az elismerésre, melyik festmény volt Munkácsy Mihály első nagy sikere és milyen szerencsés véletlennek köszönhetően ismerhetjük Csontváry Kosztka Tivadar festményeit? A tárlatvezetés után alkotásra is várják az érdeklődőket: papírral és ceruzával idézik meg a Pásztorlányka kecses vonalait Hegedűs Alexandra képzőművész vezetésével.

Január 17-én egy félórás tárlatvezetés után – amely során kívülről szemlélhetjük a remekművek szereplőinek édes álmát – a Mat on the moon alapítója, Kovács Eszter oktató tart jógát, amely pihentető relaxációval és légzőgyakorlatokkal egészül ki, hogy teljes legyen a kikapcsolódás, erre a hónap utolsó napján is lehetőségünk nyílik. Január 24-én a 20. század legfontosabb magyar művészeivel – többek között Maurer Dórával, Reigl Judittal, Csontváry Kosztka Tivadarral és Kassák Lajossal – ismerkedhetünk meg közelebbről. A tárlatvezetést Molnár Brigitta múzeumpedagógus tartja, ezt követően Hédinke, azaz Szabó Hédi influenszer mesél a saját tapasztalatairól, a képzőművészet és a social media találkozásáról.

A programokra a létszám erősen korlátozott, azokon vagy a tárlatvezetésre (ez esetben regisztrálni kell) vagy külön, kedvezményes áron megváltott jeggyel lehet részt venni. A részletek a Magyar Nemzeti Galéria oldalán olvashatók.

Kiemelt kép forrása: Magyar Nemzeti Galéria Facebook oldal