A soproni VOLT Fesztivál Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amely 1993 óta majdnem minden évben megrendezésre került. A rendezvényre a zenei kínálat sokszínűsége jellemző, a különböző helyszíneken a rock, az elektronikus zenei, a világzenei és a jazz koncertek mellett számos más műfaj képviselői is fellépnek: a fesztivál programját színházi előadások, filmvetítések, kiállítások, beszélgetések és egyéb, például sportprogramok is színesítik.

A fesztivál neve az 1990-es évek elején megjelent VOLT popkulturális magazintól ered, és 1993 és 2001 között húsvét tájékán rendezték meg a soproni Sportcentrumban. A növekvő népszerűség okán 2002-ben a rendezvény állandó helyszíne és időpontja is megváltozott, ekkor a Volt (immár a Sziget Fesztivál társfesztiváljaként) nyári fesztivállá változott és a pár napos időtartamra minden évben a soproni Lővér Kempingben bérel helyet a bulizni vágyó fiatalok számára. A rendezvény nemzetközi rangját jelzi az is, hogy évről évre sok neves külföldi előadóművész lép fel, valamint a közönség mind nagyobb hányada érkezik más (elsősorban nyugat- és kelet-európai) országokból.

A Blahalouisiana tagjai (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Idén június 21. és 25. között kerül megrendezésre, első nap többek között a Muse, a Bohemian Betyars, a Carson Coma, az Ivan & The Parazol, a Hiperkarma, a Margaret Island, a Mary Popkids és a Tankcsapda ad koncertet. Másnap érkezik a The Killers, rajtuk kívül olyan előadókkal is találkozhatunk, mint a Bagossy Brothers Company, a Brains, a Blahaloisiana, az Esti Kornél vagy a Paddy and the Rats. Június 23-án a Bring Me The Horizon, a Yungblud, a Csaknekedkislány, a Dzsúdló, a Follow the Flow, a Punnany Massif és a Ricsárdgír gondoskodik mások mellett a fesztiválhangulatról. Az utolsó előtti nap színpadra lép a Sum41, Azahriah, a ByeAlex és a Slepp, az Elefánt, a Fish!, a Halott Pénz, az Irie Maffia, Rácz Gergő és Orsovai Reni, valamint a Supernem is. A fesztivált a 30Y, a Bëlga, a Hősök, Majka és Curtis, a Vad Fruttik és a WellHello koncertje zárja.

A részletes program a Fesztivál honlapján olvasható.

Kiemelt kép: Muse (Fotó: Muse Facebook oldal)