Megújult formában tér vissza az idén ősszel a Budapesti Őszi Fesztivál: szeptember 26. és október 10. között színpaddá alakul a főváros; több mint 100 programmal, számtalan helyszínen színesíti a budapesti őszt a Budapest Brand Zrt. kortárs és kerületeket összefogó programsorozata: klasszikus, sokszínű, befogadó és mindenekelőtt szabad városi örömünnepre készülnek a szervezők.

A fesztivál, amelyet harminc éve indított útjára a Fővárosi Önkormányzat, az idén előre kidolgozott tematikus koncepciók szerint is csoportosítja repertoárját. A kínálatba #ébrenálmodók néven kerülnek azok a produkciók, amelyek korunk ellentmondásait és a folyamatos jelen tébolyát értelmezik művészetükkel, az #együttmozdulók az interaktivitásra nyitott közönséget célozzák, a #várostbelakók új perspektívába helyezik a köztereket, míg az #egymástépítők számára előbbre valók a közösségek és szolidaritás, mint az egyén és a hírnév. A külföldi alkotókat, produkciókat a #welcomeculture sorozatban mutatják be a szervezők.

A Budapesti Őszi Fesztiválon az idén négy kerületben valósulnak meg a helyi jellegzetességekre építő programok. Az I. kerületben a #szellemóriásokvára korszakos zsenik művészetét idézi fel, a II. kerületben a #margitköz a Margit körút sokáig kihasználatlan tereit tölti meg élettel, a VIII. kerületben az #ezerhangújózsefváros a multikulturális hagyományokat és törekvéseket mutatja be, míg a XI. kerületben az #ablakabartókra új perspektívákat nyit és határátlépésre hív.

A Budapesti Őszi Fesztivál teljes és részletes programjairól az esemény hivatalos weboldalán találhatók további információk.

Kiemelt kép: Jelenet az Éden Panzió cím előadásból (Fotó: Marko Ercegović)