Arany János születésének 200. évfordulójához kapcsolódva indította útjára 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia a Hallgatni Aranyt! projektet, amelyhez több mint nyolcvan színművész csatlakozott.

A kezdeményezés célja az volt, hogy olyan formában tisztelegjenek Arany életműve előtt, ahogyan az korábban még nem történt meg. A projekt névadó ötletgazdája Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színésze volt. – „Akadémikus színészkollégáim örömmel fogadták az ötletet, hogy a magyar lírában egyik legszebben alkotó költőhöz méltót hozzunk létre. Az ötlet hamar visszhangra talált az MMA körében és a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Arany János Emlékbizottságnál is.” – nyilatkozta Rátóti.

A Hallgatni Aranyt! legfőbb törekvése az volt, hogy hű valóságában ábrázolják Arany János emberi arcát, érzelmi világát. A felvételek 2017-ben kezdődtek el, a honlapon található hangzóanyag mintegy 131 költeményt és 70 levelet foglal magában, több mint 80 színművész tolmácsolásában. Emellett fellelhetők még irodalomtörténeti tanulmányok, kisfilmek, illusztrációk is, valamint egy interaktív térkép, amelyen keresztül virtuálisan járhatjuk be az Arany-túrát.

Kiemelt kép: Rátóti Zoltán (fotó: Éder Vera)