Csütörtökön délelőtt ünnepélyes évadnyitó sajtótájékoztató keretében került sor a Városmajori Szabadtéri Színpad felújított nézőterének bemutatására. A teátrum igazgatója, Benkő Nóra elmondta, a megújult programkínálathoz méltó színházi környezetet kívántak létrehozni, köszöntőjében külön méltatta az elmúlt, embert próbáló időszakban is szervezetten dolgozó csapatának tagjait is.

A Városmajor idei műsorában minden eddiginél szélesebb és színesebb kínálattal várja a közönséget június 2. és szeptember 19. között. Az Orlai Produkciós Iroda minden évben képviselteti magát a budai játszóhelyen, ráadásul ebben az évben két ősbemutatót is itt tartanak. Június 18-án Bess Wohl Válaszfalak című darabja megértéssel és humorral beszél a szeretet vad, kiszámíthatatlan és sosem múló természetéről. A Hernádi Judit és Kern András főszereplésével készülő bemutatóban Peremartoni Krisztina, a Városmajori Szabadtéri Színpad művészeti tanácsadója is színpadra lép. Július 23-án debütál a BUDAPEST BUDAPEST című darab, amely Pelsőczy Réka ötlete alapján a társulat színművészeinek személyes élményeiből és ötleteiből táplálkozva, irodalmi szövegeket felhasználva, sok zenével készül.

A Játékszín előadásai sem maradnak ki az idei programok közül, június 2-án a Szente Vajk rendezte Nagyvárosi fények második premierjével nyitja meg kapuit a Városmajor a nézők előtt. Bank Tamás, a játszóhely igazgatója elmondta, hogy ezen felül A szőke ciklon és a Teljesen idegenek című produkciókat láthatja a közönség Budán a nyár folyamán. Kolovratnik Krisztián arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kultfilmből készült színházi előadásban tért vissza 10 év kihagyást követően a színpadra, amely Czukor Balázs rendezésében fut nagy sikerrel a teátrumban a 2019-es bemutatója óta.

Beck Zoltán (Fotó: Gádoros Márk)

A szervezők idén is fontosnak tartották, hogy saját produkció is készüljön a Városmajorban: Shakespeare klasszikusának alaptörténetéből kiindulva Szabó Attila jegyzi az Ahogy teccik című darab szövegét, amelyhez Beck Zoltán szerzi a zenéket, a rendező pedig Halasi Dániel. Az előadást a Pesti Magyar Színiakadémia színészhallgatói játsszák. A tavaly indított Kertmozi sorozat is folytatódik, amelynek keretében kedd esténként olyan filmeket nézhetnek meg az érdeklődők, mint az Amerikai szépség, a Zöld könyv, az Eszeveszett mesék, vagy éppen a Drakulics elvtárs, amelyről az egyik főszereplő, Nagy Ervin beszélt a sajtótájékoztatón. A Jászai Mari-díjas színművész elmondta, hogy Bodzsár Márk mozija igazi stíluskísérlet: a szocialista környezetbe helyezett vámpírtörténet tökéletesen alkalmas arra, hogy rajta keresztül a nézők újraéljék a retro életérzést, amelyet egy kertmozi nyújthat.

Június 10. és 13. között a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont az idén 10. születésnapját ünneplő Margó Irodalmi Fesztiválnak. Valuska László fesztiváligazgató a közel 50 program közül négyet emelt ki a sajtótájékoztatón: Závada Péter Gondoskodás című zenés könyvbemutatóját, a Párbeszéd, sötétben című Csóri-estet, amelynek keretében Vecsei H. Miklós és csapata Csoóri Sándor munkássága előtt tiszteleg koncertszínházi formában, a MARGÓ ESZTRÁD-ot, illetve Beck Zoltán, Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László, Sárközy Zoltán, Szűcs Krisztián Rájátszás című estjét, amelyre a záró napon kerül sor.

Mohácsi János és László Zsolt (Fotó: Gádoros Márk)

Számos koncertnek is otthont ad a budai játszóhely, külön figyelmet fordítva a gyermekekre: Halász Judit Csiribiri című programja mellett fellép majd az Alma Együttes, a Kaláka Muzsikáló Madárház című koncertjével, Kárász Eszter és az Eszterlánc és Bíró Eszter is. A Városmajor és a Radnóti Színház partnerségének köszönhetően a Nagymező utcai teátrum Valló Péter rendezésével, A szerelmesek házai című darabbal képviselteti magát a programok között. Az előadásban Sartoriust alakító László Zsolt arról beszélt, hogy régen játszották ugyan a darabot, de az összes szereplő nagyon várja, hogy újra Bernard Shaw különleges anyagával foglalkozhasson.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén sem marad el a Városmajori Színházi Szemle, amelyre ezúttal hat előadás kapott meghívást. A programot Peremartoni Krisztina állította össze, akinek munkáját Tóth Erika és Tóth Sándor segítette. A humor kedvelői a Dumaszínház művészeivel is találkozhatnak a nyár folyamán, fellép többek között Bödőcs Tibor, Hadházi László, Aranyosi Péter, Kovács András Péter és Kőhalmi Zoltán is a Városmajorban. A szezon kétségkívül egyik legizgalmasabb előadását hozza a Soharóza: Halas Dóra és Nagy Fruzsina ezúttal Dalok a kamrából címmel álmodta meg a formáció következő borkóstolóval egybekötött catwalk koncertjét.

A részletes programlista már elérhető a teátrum honlapjáról, ahol a jegyértékesítéssel kapcsolatos információk mellett a járványügyi előírásoknak megfelelő látogatási-protokollról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kiemelt kép: Benkő Nóra és a Soharóza művészei (Fotó: Gádoros Márk)