Szeptember 17-én veszi kezdét a XVI. Ars Sacra Fesztivál, amelynek 9 napja alatt országszerte mintegy 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják 80 településen a közönséget, a rendezvény alkalmával pedig 132 templom nyitja ki kapuit.

Az Ars Sacra Fesztivált az „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” mottóval rendezik meg, a programsorozat célja, hogy a kultúra mélyén nyugvó szakralitást a felszínre hozza a művészetek segítségével. A megnyitót szeptember 16-án a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják, az eseményen Lackfi János és a Jazzation Acapella Együttes lép fel, a fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg. A programsorozat szeptember 17-én a Gemma Énekegyüttes egyházzenei koncertjével indul a Mátyás-templomban: műsorukon reneszánsz motetták és kortárs szerzők azonos szövegre írt művei hangzanak el.

A programok között szerepel Boguslaw Lustyk lengyel festőművész kiállítása, és a Szent István-bazilika altemplomában láthatják majd az érdeklődők Maria de Faykod Lourdes-ban álló A feltámadás keresztútja című alkotássorozatának nagyméretű fotóit. A fesztiválon fellép többek között Klukon Edit és Ránki Dezső, valamint Bogányi Gergely zongoraművész, Fassang László orgonaművész, Szabó T. Anna író, költő, a Szent Efrém Férfikar és a Misztrál Együttes is. Először vesz részt a fesztiválon a Makám és a Jazzation Acapella Együttes, Juhász Róza színművész és Konyicska Renáta zongoraművész pedig visszatérő vendég az Ars Sacrán. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás az Anima Musicae kamarazenekarral lép fel az utolsó napon. Az immár hagyományossá vált négy ökumenikus Keresztkoncert mindegyikén egy-egy mű, Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményeinek ősbemutatója színesíti a műsort. A Magyar Zene Háza ad otthont Ránki Fülöp zongoraművész előadásának, aki Kodály Zoltán összes zongorára írott művét játssza el a zeneszerző születésének 140. évfordulója alkalmából.

Anima Musicae (Fotó: Anima Musicae)

Az idén új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott a fesztivál helyszíneihez. Az intézményben lép fel a Szent Efrém Férfikar, emellett a múzeumi gyűjteményre épülő előadás is hallható lesz, amelyben az etióp keresztek és az etióp szakrális tárgyak hétköznapokban betöltött szerepéről Régi Tamás muzeológus mesél az érdeklődőknek. A hónap műtárgya a fesztiválhoz időzítve egy etióp kereszteket bemutató válogatás.

A részletes program az Ars Sacra Fesztivál honlapján érhető el.

Kiemelt kép: Szent Efrém Férfikar (Fotó: Szent Efrém Férfikar)