A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként több minifesztivál is várja augusztus 18. és 20. között a Budapesten ünneplőket, akik kilenc fővárosi helyszínen a Gellért-hegytől a Vörösmarty téren át a budai Várig, az Alkotmány utcától a Vigadó téren át a Millenáris parkig vehetnek részt a programokon.

A Vörösmarty téren rendezik meg a Csárdafesztivált, amelyen hét csárda csaknem 150 féle ételét kóstolhatjuk meg, de minden nap színpadi programok – nóta, cigányzene, népzenei- és néptánc-előadások – is várják a látogatókat. A fellépők között szerepel Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, Szalonna és Bandája, a Gajdos zenekar és a Duna Művészegyüttes is. A Vigadó Piano elnevezésű rendezvényen kora délutántól estébe nyúlóan zongoraszó tölti be a Vigadó előtti teret: francia sanzon, Edith Piaf, Frank Sinatra és Tony Benett klasszikusai, bossa nova, amerikai bárzene, Charlie, Demjén Ferenc és más magyar popzenei előadók slágerei, filmzenék és latin dallamok lesznek hallhatók. A Varázsliget a Vajdahunyad várától a Kós Károly sétányig terjedő területen várja a gyerekeket, akik az Egyszervolt Mesezenekar élő zenés koncertjén Süsü, Gombóc Artúr és a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász óriásbábjával is találkozhatnak, de lesz herceg- és hercegnőképző program, valamint a Tűzmadarak csoport produkciója is szerepel a kínálatban. Látható lesz a Tintaló Társulat mini bábszínháza, a Varázsliget időkapszulájával pedig a látogatók üzenetet is küldhetnek a jövőbe. A Magyar Honvédség kitelepülésén a katonai járművek és fegyverek technikai bemutatója mellett kipróbálható egy repülőgép-szimulátor és a lézerlövészet is.

Hét sorsfordító döntés históriája, hét magyar hős, hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt ezer évből a Hősök útja programsorozatban a budai Várban a Tóth Árpád sétányon. Augusztus 19-én és 20-án csaknem 150 szereplő 10-15 perces jelenetei teszik átélhetővé a magyar történelem hősies pillanatait. A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében rendezett Panorama Classical koncertsorozaton fellép a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség Dandár Zenekara, valamint az Óbudai Danubia zenekar és formációi. A műsoron szerepelnek Nino Rota és Ennio Morricone filmzenéi, Art Blakey kompozíciók és Liszt Ferenc passiója, a Via crucis is. Az Alkotmány utcában a Szent Korona és a jogar, valamint a Szent Jobb élethű másolatával idén is megtekinthető az Aranyvonat. Mellette látható a Városok sétánya, ahol 346 magyar város zászlajának sorfala között haladhat el a látogató. A Millenáris parkban a Divat & Design Fesztiválon a látogatók számos kézműves foglalkozáson, fenntarthatósági programon, figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt magyar tervezők társaságában, de megismerkedhetünk a hazai divat- és formatervezőkkel is.

Óbudai Danubia Zenekar (Fotó: dunakanyargo.hu)

Az Erzsébet téren igazi piknikhangulatot, valamint elektronikus és élő zenét kínál a Szabadrét Fesztivál. A Műegyetem rakparton augusztus 19. és 20. között népszerű magyar zenekarok a Road Movie Live programsorozat keretében, a VOLT FILM felkérésére írt dalaikat adják elő, amelyeket egy-egy hazai régió, város, falu, vagy egy utca, egy épület ihletett. A fellépők között van Horváth Tamás, a Bagossy Brothers Company, a Lord és a Tankcsapda. A koncertek között a művészekkel készült, a helyszínekhez való kötődésüket bemutató riportfilmek részletei láthatók.

Kiemelt kép: Bagossy Brothers Company (fotó: BBC Facebook oldal)