A Palicsi Nemzetközi Filmfesztivált 1992-ben alapította Szabadka község, mára pedig már a régió egyik legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát az európai filmgyártásra fókuszálva. A két helyszínen, Szabadkán és Palicson megrendezésre kerülő esemény résztvevői ezúttal is több magyar alkotást tekinthetnek meg július 16. és 22. között, ahol nem csak a honi kiválóságok képviseltetik magukat, ugyanis több mint 130 film kerül levetítésre a koncertek, kiállítások és szakmai programok mellett. 

Az Új magyar filmek nevű válogatás keretében a következőket láthatjuk: Pacskovszky József Kék rókája a harmincas évek Budapestjébe kalauzol el minket; Fazekas Máté Bence a Kilakoltatásban a kisember kiszolgáltatottságát mutatja be egy idős asszony kálváriáján keresztül; Eperjes Károly a Magyar Passiója az ’50-es évek magyarországi keresztényüldözéséről mesél; Paczolay Béla Kosztolányi-adaptációja, a Pacsirta a hatvanas évekbe repít vissza;  bemutatkozik Odegnál Róbert és Horváth Illés fantasy-thrillerje, a Lélekpark; Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjével a fiatalok útkeresését idézi meg. 

Ezeken kívül a fesztivál versenyprogramjában vesz részt a testépítők világában elmerülő Szelíd, valamint Fabricius Gábor disztópikus vízióként jellemzett alkotása, az Eltörölni Frankot.

Kiemelt kép: kép a fesztiválról (Fotó: Balkaninfo)