1896-os alapításával a budapesti Vígszínház a legnagyobb múltú, legnépszerűbb fővárosi teátrumok egyike, az elmúlt évtizedek során pedig megszámlálhatatlanul sok darabot játszottak itt, rengeteg színművész fordult meg és számos esemény történt a teátrum falai között. A patinás múlt miatt nem meglepő módon a színház nem szenved hiányt rekordokban sem, ezekből a különlegességekből, a legekből szemezett nemrég a Vígszínház hivatalos Facebook oldala. 

Kiderült például, hogy a nézőtér legnagyobb befogadókapacitása 125 év alatt 1859 fő volt, a legolcsóbb jegyek pedig már akkor is a karzatra szóltak, mindössze 40 krajcárba került egy állóhely. Az 1920-as években aztán a gazdasági körülmények és társadalmi átalakulások miatt megszüntették az állóhelyeket, így már „csak” 1611 néző fért el. Ami még mindig sokkal magasabb a mai számhoz, az 1025-höz képest. Ugyancsak érdekes részlet, hogy a legtöbb jelmezt felsorakoztató darab a Marton László rendezésében 1994-ben bemutatott Össztánc volt, amelyben egészen pontosan 274 darab ruhadarabot használtak – ezeket Jánoskúti Márta tervezte. 

De még ezeknél is izgalmasabb visszagondolni a legelőkelőbb házaspárra a nézőtéren, ugyanis 1990 májusában az angol Renaissance Theatre Company egy világturné részeként két vendégjátékot is előadott a Vígszínházban: az egyik a Lear király, a másik a Szentivánéji álom volt. Az esemény két dolog miatt is rendkívül emlékezetes volt: egyrészt a darabokat Kenneth Branagh rendezte, aki játszott is bennük, valamint magával hozta a feleségét, Emma Thompsont is. Másrészt az egyik előadáson részt vett az akkor Magyarországon vendégeskedő, a Renaissance Theatre Company védnöke és támogatója, Károly herceg és Diana hercegnő is, akik egy bugaci kirándulásról érkeztek a színházba.

Károly herceg és Diana hercegnő a Vígszínházban (Fotó: Vígszínház Facebook)

Kiemelt kép: A Vígszínház nézőtere (Fotó: Rátonyi Gábor)