Januárban több előadás is utoljára lesz látható a Jurányiban: búcsúzik a Gólyakalifa, a Mady Baby, valamint a Kurázsi és gyerekei.

A Gólyakalifa című monodráma Babits Mihály A gólyakalifa című regénye alapján született meg Barcsai Bálint tollából. Tábory Máté élete szép, akár egy álom. Álmai valóságosak, akár az élet. Ezekben ő egy mélyszegénységben, nevelőszülőknél felnőtt fiú, aki viszont jólétről álmodik: nyaralásról, tágas lakásról, szép lányokról. Ha egyikük elalszik, a másik felébred. Az álmok emléke mindkettejüket kísérti, a két élet egyre szorosabban fonódik össze, míg már mi sem tudjuk, hogy kit látunk a színpadon, hogy mi az álom és mi a valóság, vagy hogy egyáltalán van-e értelme különválasztani a kettőt. Babits története egyszerre lélektani dráma, thriller és tanulmány a társadalmi egyenlőtlenségről, amit a mai Magyarországon értelmeztek újra az alkotók. A Füge Produkció, a TITÁNium Színházi Projekt, a Pesti Est és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkciójában – amelyet Barcsai Bálint és Tárnoki Márk vitt színre – Papp Endre lép a színpadra – legutoljára január 20-án.

Hartai Petra a Mady Babyben (fotó: Juhász Éva)

Január 29-én búcsúzik Gianina Carbunariu Mady Baby című darabja. A Füge Produkció, a TITÁNium Színházi Projekt és a 011 Alkotócsoport koprodukciójában létrejött előadást Radnai Márk rendezte, Hartai Petrával, Bán Bálinttal és Mózes Andrással a főszerepben. Egy nehéz körülmények között élő bukaresti lányt, Madalinát az Írországban élő barátja ráveszi, hogy költözzön ki hozzá. A repülőtéren a lány találkozik egy másik román fiúval, aki szintén Írországba indul szerencsét próbálni. Pár hónappal később találkoznak újra, amikor Madalina már prostituáltként dolgozik. A három fiatal szövetséget köt, megegyeznek, hogy bármi történjék is, ők együtt maradnak, együtt dolgoznak és segítik egymást. A két fiú kihasználja a lányt, akire kezdetben csak tárgyként tekintenek, végül áldozatot csinálnak belőle. 

Váradi Gergely és Pető Kata a Kurázsi és gyerekeiben (Fotó: Jókuti György)

A Narratíva Kollektíva a Kurázsi és gyerekei című előadással debütált a nagyközönség előtt (a premiernek a Radnóti Tesla Labor adott otthon, majd a produkció átköltözött a Jurányiba). Bertolt Brecht és Paul Dessau drámáját Kovács D. Dániel állította színpadra Pető Katával a főszerepben. Mennyit adunk fel meggyőződésünkből a túlélés érdekében? Ha szeretteinket féltve nem állunk ki az igazságtalanság ellen, nem épp őket sodorjuk-e egy élhetetlen világba? Lehet-e az igazságtalanságot zsebredugott kézzel szemlélni, és (hiába) várni, amíg elmúlik? Ismerős kérdések, ismerős létforma: Brecht 1941-ben bemutatott drámája máig tisztán világít rá arra, hogy mivé válhat az egyén, ha az embertelen körülményeket természeti erőként elfogadva a saját hasznát lesi. A további szerepekben Kárpáti Pál, Fekete Ádám, Piti Emőke, Hajduk Károly, Egger Géza, Kurta Niké, Koroknai Sándor, Váradi Gergely, Samudovszky Adrián mutatkozik be, az előadás január 30-án kerül utoljára műsorra.

Kiemelt kép: Papp Endre a Gólyakalifa című előadásban (Fotó: Jurányi ház)