Először jelenik meg magyarul idén júniusban a 2009-ben elhunyt John Updike eredetileg 1992-es Emlékek Gerald Ford elnökségéről című regénye Pék Zoltán fordításában.

A történet főhősét, Alfred Clayton történelemprofesszort felkérik, hogy írja meg a benyomásait az 1974-77 közötti időszakról, amikor Gerald R. Ford volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Ő azonban nem az akkori politikai eseményeket idézi fel, hanem saját múltjának szexuális szempontból igencsak viharos történéseit. Nemi életének részletezése mellett szemelvényeket közöl akkori munkájából is, amelynek témája James Buchanan volt, aki 1857-61 között töltötte be az USA elnöki tisztségét. Updike regényének e két szála ellenpontozza és tükrözi egymást – az egyik elbeszélésben a függetlenségi háború előtti Washington miliője és erotikus etikettje elevenedik meg, a másikban pedig a huszadik század végének New Hampshire-e. Alfred stílusa Nabokovra emlékeztet, megszállottságai azonban a hamisítatlan updike-i jellegzetességeket képviselik.

A kötet látszólag Amerika történelmének három fontos korszakát mutatja be: James Buchanan és Gerald Ford elnöksége alatt, illetve a regény saját idejében. De a politikai korszakok megidézése valójában csak ürügy Updike részéről, hogy arról beszéljen, amiről mindig is szokott. Szerelemről, esendőségről, illetve önmagunk és mások manipulálásáról saját vágyaink által. A főszereplő történész, Alf pedig bármelyikünk lehetne. Hiszen a szerelembe esés, és az azért való elesés örök jellemzője a létezésnek. Az Emlékek Gerald Ford elnökségéről egy összetett érzelmekkel megírt, kellemesen csevegő stílusú, modern Updike-kötet, mely ugyanakkor nem fél klasszikusabb irodalmi korszakokat sem megidézni. Ann Coleman és James Buchanan párbeszédeivel időnként határozottan az az érzésünk, hogy Austen hőseit vetíti elénk. A New York Times Book Review szavait idézve: „Csúcsminőségű Updike-regény szenvedélyről és politikáról.”

John Updike: Emlékek Gerald Ford elnökségéről (Fotó: 21. Század Kiadó)

John Updike egyike a valaha élt legnagyobb regényíróknak, aki a Nobel-díj örök várományosaként végül soha nem kapta meg a legnagyobb irodalmi elismerést. Több, mint két tucat regényt, több száz novellát, verseket, esszét írt. Főműve az ötkötetes Nyúl-sorozat a világirodalom egyik legismertebb hősével, Harry Rabbit Angstrommal, a kosarasból lett nyárspolgárral, és egy egész kontinensnyi legendáriummal. Első része, a Nyúlcipő magyarul 1968-ban jelent meg először, Réz Ádám fordításában. A sorozat két kötete, a Nyúlháj és a Nyúlszív is kiérdemelte a Pulitzer-díjat (Updike egyike annak a három írónak, aki kétszer is megkapta). Egységes életműkiadásban még soha nem adták ki – egészen 2018-ig, amíg a 21. Század Kiadó ismét fel nem karolta az elmúlt években a könyvesboltokból teljesen eltűnő szerzőt: Gy. Horváth László új fordításában adták közre a huszadik századi amerikai irodalom feledhetetlen klasszikusát, ezzel útjára indítva a mára 11 kötetet számláló Updike-életműsorozatot.

Kiemelt kép: John Updike (Fotó: babelio.com)