Augusztus 24. és 27. között 27 helyszínen közel 300 programmal várja az érdeklődőket a szombathelyi XII. Savaria Történelmi Karnevál, Közép-Európa legnagyobb jelmezes, históriás karneválja.

A karnevál fő helyszínei változatlanok: idén is lesz Fórum Színpad, kinyit az Öreg Város Vására, a Thália kertje, a Művészetek utcája, a Borok utcája, a Sörtér, várja az érdeklődőket a római légiók táborhelyéül szolgáló és gladiátorküzdelmeknek helyet adó Történelmi Témapark is. A hagyományos karneválnyitó ceremónia után augusztus 24-én, pénteken este a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét a kulturális programok sora, amelyek mellett a karnevál ideje alatt számos kísérőprogram is zajlik majd a városban. A szervezők erősíteni kívánják a karnevál históriás, történelmi jellegét, így idén nyolc történelmi hagyományőrző csoport, száz római vértbe öltözött harcos, köztük osztrákok, olaszok és németek is részt vesznek a harci játékokban és bepillantást engednek az 1., 3. és 4. századi légiók tábori életébe. A karnevál fő látványossága változatlanul a péntek és szombat esti jelmezes fáklyás felvonulás lesz, amely idén egy győztes hadvezér bevonulását, diadalmenetét jeleníti meg. Őt követik a különböző történelmi korokat megelevenítő jelmezes csoportok több száz résztvevővel.

A karnevál napjaiban egymást követik majd a különböző könnyűzenei programok, fellép például a Carson Coma, látható és hallható lesz a török zenét játszó Nasip Kismet, Robbie Williams dalait szólaltatja meg az Isis Big Band, érkezik az improvizatív zenét játszó Random Trip, a Szirtes Folk Band örökzöld slágereket ad elő, a zárónapon pedig az alapításának 30. évfordulóját ünneplő, szombathelyi gyökerekkel rendelkező Anima Sound System ad nagyszabású koncertet. A legkisebbeket bábszínházi előadásokkal várják a Kalandvárban, Thália kertje viszont már a felnőtteket várja esténként színházi produkciókkal. Természetesen idén sem marad el a Történelmi témaparkban a Tüzes játék, idén is lesz Zsidó Udvar, a Folk Udvarban pedig a néptánc és népzene kedvelői láthatják az Ungaresca Néptáncegyüttest és hallgathatják meg a Koprive tamburazenekart. A Weöres Sándor Színház a Karneválszínház keretében a vármegyeháza udvarán augusztus 17. és 26. között Fábián Péter Asszonyfarsang című helytörténeti komédiáját mutatja be.

Kiemelt kép: Nasip Kismet (Fotó forrása: Savaria Történelmi Karnevál)