Hat vidéki, egy határon túli és kilenc fővárosi színház nyerte el a Nemzeti Filmintézet pályázatának támogatását, mellyel hazai filmgyártók közreműködésével filmszínházi „crossover” műveket készíthetnek.

A Nemzeti Filmintézet 16 új, színházak és filmesek összefogásával, streaming szolgáltatásra és televíziós forgalmazásra készülő produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.” – közölte a szervezet október 21-án. A támogatás célja, hogy a színházi és a filmes szakemberek számára egyaránt munkalehetőséget biztosítson a koronavírusjárvány ezen szakászában is, és hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak, és közösen valami egyedit és maradandót alkossanak. „Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is.” – mondta el a pályázat kapcsán Káel Csaba, az NFI Igazgatóságának elnöke.

A vidéki színházak közül a Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápiából, a pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én, míg a kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából kiindulva készít filmet a pályázat keretén belül. A székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata az 1848-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy kevésbé ismert epizódot készülő produkciójában, amely az Ítélet és kegyelem címet kapta. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig egy vígjátékelemekkel színesített krimit forgat Lélekpark címmel. A határon túlról az aradi Kamaraszínház csatlakozott a programhoz, akik a Magyar Golgota című drámából fogják készíteni filmjüket.

A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház és a Vígszínház alkotócsapatai nyerték meg a pályázatot, valamint a Kolibri Színház társulata, akik a több mint 400 előadást megélt Bors néni című darabjukból készítenek kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet.

Kiemelt kép: A Vörösmarty Színház nézőtére (Fotó: Székesfehétvár Turizmus)