Szabadkáról érkezik a Vendégváró Fesztivál idei vendége: a Kosztolányi Dezső Színház előadásait február 17. és 19. között láthatják a budapesti nézők. 

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a Bethlen Téri Színházban, ezzel a repertoárjuk keresztmetszetét tárva a budapesti közönség elé. Idén a szervezők a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat látják vendégül, akik tabudöntögető és progresszív legjobbjaikkal állnak a színpadra. „A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert. Megtiszteltetés, hogy egy határon innen és túl is elismert társulat, mint a Kosztolányi Dezső Színház elfogadta a meghívásunkat és két futó előadásuk mellett egy premierrel is készülnek, amit először itt láthat a budapesti közönség. Korábban is követtem a munkásságukat és bátran állíthatom, hogy az bátor, friss, innovatív, sőt, sokszor tabudöntögető” – mondta el dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója. 

Február 17-én Lovas Ildikó Amikor Isten hasba rúg című darabjával nyitják a háromnapos eseményt. Az Urbán András rendezte előadásban Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Ozsvár Róbert és Verebes Andrea lép színpadra. Másnap „egy politikailag brutálisan inkorrekt előadás”, Az Úr nevében mutatkozik be, amely a kereszténység és az iszlám vallás, a férfi és nő, a szerelem és gyűlölet ellentétére vagy éppen párhuzamára épül. A szintén Urbán András által színpadra állított produkcióban Kucsov Boriszt, Mészáros Gábort, Mikes Imre Eleket és Nagyabonyi Emesét láthatják a nézők. A zárónapon, 19-én Gunilla Boëthius A föld fia című drámáját tűzik műsorra Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Verebes Andrea és Búbos Dávid szereplésével, Hegymegi Máté rendezésében.

Kiemelt kép: Jelenetkép A föld fia című előadásból (Fotó: Kosztolányi Dezső Színház)