November 5-én lesz 10 éve, hogy az Antony Jay és Jonathan Lynn legendás BBC-tévésorozata alapján készült Igenis, miniszterelnök úr! című előadás debütált az Átriumban: a Kultúrbrigád produkcióját Znamenák István rendezte. Az immár több mint kétszáz előadást megélt, kétrészes válságkomédia 2013 óta töretlen sikerrel fut a színház műsorán.

„A próbafolyamatok alatt nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az előadást a hazai napi politika is locsolgatja, szinte folyamatosan új tápanyagot biztosítva a szövegnek, így nem szükséges különösebb gondot fordítani a darab állandó megújítására. Aktualitásokból nálunk sincs hiány” – fogalmaz a Jászai Mari-díjas színész, rendező.

A hazai és nemzetközi közélet áthallásaival is tarkított színdarab címszereplője Hevér Gábor, míg a minden hájjal megkent kabinetfőnök, Sir Humphrey szerepében Alföldi Róbertet láthatja a közönség. A darab a brit miniszterelnök egy napját meséli el, amely idő alatt a kormányfőnek nem csupán a szigetország számtalan problémájával – a Brexit terheivel, az elszabadult energiaárakkal, olajválsággal, gyengülő monarchiával – kell szembenéznie, de még egy nemzetközi diplomáciai botrányt is meg kell előznie. A súlyos morális dilemmák kereszttüzébe akarva-akaratlanul belekerül a rezidencián illegálisan dolgozó magyar szakácsnő és lánya is, akiknek személye tíz éven át a homályba veszett. A jubileumi előadáson talán erre a titokra is fény derül…

„Az elmúlt tíz év alatt az előadás alá folyamatosan becsúszott a valóság. Ami a bemutatón még teljesen elképzelhetetlennek és abszurdnak tűnt, az mostanra realitássá vált” – mondja Alföldi Róbert, aki szerint ezt a nézők is pontosan érzékelik és értékelik. 

A világhírű britcom alapján született előadásban az elmúlt tíz évben néhány szereplő is változott: a kezdetben Ficza István által játszott személyi titkárt ma Szatory Dávid, a bemutatón Némedi Árpád által játszott kumrán követet ma Marton Róbert játssza. A bemutató óta a szereplők 300 liter whiskyt (illetve jegesteát), 82 kiló pörköltet, 38 kiló kenyeret, körülbelül 1000 db kovászos uborkát, egészen pontosan 606 db tepertős pogácsát, közel egy kilométer celluxot és 202 db Európa-térképet fogyasztottak el, illetve vagdaltak szét az előadás alatt, amelyet eddig 70 ezer néző látott már az Átrium színpadán, illetve a vendégjátékokon.

A tízéves jubileumi előadást éppen a bemutató évfordulóján, 2023. november 5-én este láthatja a közönség az Átriumban.

Kiemelt kép: Hevér Gábor és Alföldi Róbert az Igenis, miniszterelnök úr! egyik jelenetében (Fotó: Ma este színház)