A hamarosan bemutatásra kerülő Tíz eszkimó című darab nyílt próbáját tartja a Katona József Színház november 26-án.

Grecsó Krisztián korábban a Cigányok című előadás kapcsán dolgozott együtt Máté Gáborral rendezőként, az akkori sikeres és inspiráló munka nyomán kérte fel a Katona József Színház igazgatója a szerzőt a mostani mű megírására is, amely a mai magyar, sok szempontból túlfűtött időszakot kívánja feldolgozni. A pandémia, a háborús helyzet, az infláció, a hazai társadalmi állapotok mind-mind olyan tematika, amelyre a rendező szerint reagálni kell a színházaknak.

„…gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat” – olvasható a Máté Gábor által írt rövid történetleírás egy részlete.

A Bezerédi Zoltán, Fullajtár Andrea, Szirtes Ági, Mészáros Béla, Péter Kata, Vizi Dávid, Tasnádi Bence, Pálmai Anna, Gloviczki Bernát szereposztásban játszott előadás nyílt próbáját ingyenesen lehet megtekinteni a Katona József Színházban.

Kiemelt kép: Tíz eszkimó olvasópróbája (Fotó: Dömölky Dániel)