December elején egy különleges eseményre került sor a budapesti Cinema City Mammutban, ugyanis a Nagykarácsony című film speciális vetítésén kizárólag tűzoltók ültek a nézőtéren családtagjaik társaságában. A film készítői, forgalmazója és a mozi ezzel az ingyenes esttel szerette volna megköszönni az Országos Katasztrófavédelem munkatársainak áldozatos munkáját és azt a rengeteg segítséget, amit a film forgatása során nyújtott a stábnak harminc hivatásos tűzoltó. 

Tiszeker Dániel rendezésének főszerepében a színpadon, a képernyőkön és a mozikban is gyakran feltűnő Ötvös Andrást láthatjuk többszörösen kitüntetett tűzoltóként, aki a történet szerint akkor kapja rajta a barátnőjét mással, amikor éppen megkérné a kezét. Hősünk összezuhan érzelmileg, a felettese pedig abban látja a megoldást, ha kihelyezi a férfit egy karácsonyi vásárba ügyeletesnek, ahol megismerkedik egy tündéri lánnyal (Zsigmond Emőke). Ötvös András azonban már nemcsak a vásznon, hanem a való életben is e hivatás egyik művelőjének mondhatja magát, ugyanis a vetítést követően a szakmabeliek tiszteletbeli tűzoltó törzszászlós rendfokozattal jutalmazták őt, Tiszeker Dániel rendező pedig egy díszoklevelet vehetett át Markos Zoltán ezredestől. 

A vetítésen készült csoportkép (Fotó: InterCom)

„Megmagyarázhatatlanul jó érzés a tűzoltók között lenni. A sok borzalmat ellensúlyozandó nagyon jó a humoruk. Ők a valóságnak azon a részén végzik a munkájukat, amit mi próbálunk elhazudni vagy elhessegetni magunktól. Emellett az élet lényegibb részét látják és ezért nincs bennük felesleges kamu. Rákerül az arcukra az a sok minden, amit látnak. Olyan kemény emberek, amilyen én mindig csak szerettem volna lenni. Ahol van rá mód, viszem a jóhírüket és beszélek a problémáikról. Azt gondolom, a tűzoltók társadalmilag nincsenek eléggé elismerve és fontos lenne, hogy ez mielőbb változzon!” – nyilatkozta a tiszteletbeli tűzoltóvá avatott színész. 

Az egyszerre humoros és szívmelengető Nagykarácsony november 25-én került a mozikba, és továbbra is műsoron van olyan színészekkel a mellékszerepekben, mint Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien, Csuja Imre, Szerednyey Béla és Mészáros Máté. 

Kiemelt kép: Ötvös András a Nagykarácsony egyik jelenetében (Fotó: Filmtekercs)