Az 1944. május 14-én született filmkészítő, George Lucas örökre beírta magát a filmtörténelembe, köszönhetően annak, amit a filmiparban alkotott: neki köszönhetjük többek között a Star Wars és Indiana Jones franchise-okat, ő alapította a LucasFilm stúdiót, annak videojátékokkal foglalkozó leányvállalatát, a LucasArtsot, a speciális effekteket készítő Industrial Light & Magicet, valamint a mozis élmény növelésére szakosodott THX-et, és még hosszasan sorolhatnánk. Bár Lucas már túladott a Csillagok háborúján (a Disney vette meg)érdemei megmásíthatatlanok. Munkásságát többek között az Oscar-bizottság (Irving G. Thalberg Award), a BAFTA (Excellence in Film Award) és az Emmy (Outstanding Special Class Animated Program) is elismerte, ehhez csatlakozik most Cannes. 

A világ egyik legnagyobb és legrangosabb filmfesztiválja idén is visszatér, május 14. és 25. között rendezik meg, és a szervezők bejelentették, hogy az esemény során George Lucas tiszteletbeli Arany Pálma-díjat fog kapni, méghozzá a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén. A szervezők J.R.R. Tolkienhez, A Gyűrűk Ura atyjához hasonlították a rendezőt amiatt, hogy „egy teljes univerzumot képzel el, annak földrajzával, népességével, nyelveivel, erkölcsi értékeivel és még járműveivel is”. Úgy vélik, hogy a – májusban már a 80. születésnapját ünneplő – rendező „örökre megadta a kasszasikerfilmnek az elismertséget, a közönségnek pedig világszerte páratlan élvezetet nyújtott”. 

Természtesen az érintett is nyilatkozott a megtiszteltetés kapcsán: „A cannes-i filmfesztivál mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. Meglepődtem és örültem, amikor első filmemet, a THX 1138-at beválogatták 1971-ben vetítésre a Croisette-en. Azóta sokszor visszatértem a fesztiválra forgatókönyvíróként, rendezőként és producerként. Igazán megtisztelő ez a különleges elismerés, amely nagyon sokat jelent nekem”. A 77. Cannes-i Filmfesztivált egyébként Quentin Dupieux A második felvonás (La deuxieme acte) című vígjátéka nyitja meg versenyen kívül, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnökének Greta Gerwiget (Frances Ha, Kisasszonyok, Barbie) választották, a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin (Stillwater, Szeánsz Velencében) francia színésznő lesz. 

Kiemelt kép: George Lucas (Fotó: Lucasfilm)