A festő – poéta. Tichy Gyula, a magyar szimbolizmus mestere címmel nyílt kiállítás pénteken a Magyar Nemzeti Galériában a magyar szimbolizmus egyik kevéssé ismert alkotójának munkáiból.

Tichy Gyula a századelő egyik legkülönösebb életművét hozta létre rövid pályája során: művészete hol kifinomultan dekoratív, hol hátborzongató, mindig talányos, elgondolkodtató, nehezen felfejthető. A képzőművészet mellett intenzíven érdeklődött a tudományok és az irodalom iránt is, szépen induló karrierjét azonban megtörte folyton kiújuló, súlyos betegsége. Életében mindössze egy saját kiállítása nyílt meg öccsével, Kálmánnal közösen, majd az MNG 1979-ben szintén közös tárlaton mutatta be a Tichy-testvérek művészetét. Egy nagylelkű magánygyűjtő adománya szolgáltatott alkalmat arra, hogy Tichy Gyula munkáiból most megnyílhasson az első önálló tárlat.

Földi Eszter, a mintegy 80 festményt, metszetet és grafikát felvonultató kiállítás kurátora hangsúlyozta: Tichy egy sajnálatosan rövid, de annál komplexebb életművet hagyott hátra. Festészetét és rajzi, grafikai munkásságát az angol és bécsi szecessziós mesterek, Beardsley, Walter Crane és Klimt művei inspirálták, mégis a gépészmérnöki karon kezdte meg tanulmányait, melyeket szintén betegsége szakított félbe. Gyakori ágyhoz kötöttsége miatt fordult a történelmi festészet helyett a grafika felé, először fa-, majd linóleummetszeteket alkotva. Haldokló tavasz című lapja 1909-ben a Műcsarnok csoportos kiállításán aratott komoly sikert, és ebben az évben jelent meg Egy tusos üveg naplója címmel grafikai albuma is. Tichy a következő években felhagyott a metszéssel egyre inkább a tollrajzok felé fordulva, melyeket talán készülő tudományos-fantasztikus regényéhez szánt illusztrációkként. A világháború kitörése igen rosszul érintette lelkileg a sokat betegeskedő alkotót, akinek Jóslat című, utolsó rajzciklusa egyfajta, a háború kedvező lezárásáról szóló, tudományos-fantasztikus gondolatkísérlet. Az eredetileg Tichy Gyula halálának centenáriumára időzített, ám a pandémia miatt most megnyílt kiállítás 2023. március 5-ig látható a Magyar Nemzeti Galériában.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Tichy Gyula kiállítás megnyitójáról (Fotó: Kovács Tamás/MTI)