Múlt héten megtartották a Nemzeti Színházban a teátrum idei évadának bemutatói közül talán a legizgalmasabbnak ígérkező produkció, a Kurázsi mama olvasópróbáját: Bertolt Brecht megrendítő erejű drámáját a világhírű görög rendező, Theodórosz Terzopulosz állítja színpadra. Az Attisz Színházi Társulat alapítója a tavaly bemutatott Bakkhánsnők után másodszor dolgozik a Nemzeti társulatával.

„Ebben az előadásban az emberiség mindenkori háborúit, a mindennap tapasztalható erőszakot és pusztítást idézzük meg. Brecht epikus szövegének aktuális értelmezésén keresztül a mai valóságról is beszélünk, és átlépünk a disztópia metafizikai dimenziójába” – fogalmaz a készülő darabról.

A 20. századi színház egyik legnagyobb újítójának kikiáltott német drámaíró művében a háború ellen emeli fel a hangját. A harmincéves háború idején játszódik ugyan a darab, ám mégis a kor kispolgárainak történetét írja meg: azét a kispolgárét, aki megélhetése érdekében újabb és újabb engedményeket tesz, míg végül túllép azon a ponton, amelyről még visszatérhetne. A tragikus példázatnak is tekinthető darab főszereplőjének, a vakmerő markotányosnőnek sorsán keresztül a szerző a háború káoszában túlélni próbáló kisember drámáját helyezi középpontba. Brecht egyúttal rámutat az egyetemes emberi lét önpusztító, végzetes hajlamára is: a darab tökéletes leírása annak a háborús mechanizmusnak, amelybe az emberiség újra és újra belesodródik.

Az ekhós szekerével mindig a háborút követő, abból élő címszereplőt Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész kelti életre, partnere lesz mások mellett Schnell Ádám, Varga József, Bordás Roland, Herczegh Péter, Kovács S. József, Szász Júlia, Tóth László, Trill Zsolt, Mészáros Martin, Madácsi István, Szilágyi Ágota és Nagy Mari.

A premier dátuma még ismeretlen, csak annyit lehet tudni, hogy a bemutatóra 2024-ben kerül majd sor.

Kiemelt kép: Szűcs Nelli és Schnell Ádám (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)