Oláh Szabolcs, a számos rangos díjat elnyert gitárművész, zeneszerző legújabb szerzői anyaga, a jazz quartettre és vonósnégyesre íródott The Silent Call hamarosan lemezen is megjelenik.

A művész tizenöt éves korában a hegedűről átváltott gitározásra, a gimnáziumi évek alatt pedig kiderült róla az is, hogy a zeneszerzésben tud igazán kiteljesedni. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet jazz gitár előadóművész és tanár szakon végezte el (2005) Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként. 2005-ben alapító tagja lett a Modern Art Orchestrának, ami azóta is mély nyomot hagyott a zenéjén. Része lett az interaktív zenés előadásokat színpadra vivő Konzervnyitó Akciócsoportnak, Fekete-Kovács Kornél kvintettjének, de játszott Szőke Nikoletta és Dés László triójában is. 2012-ben megalapította saját kvintettjét Ávéd Jánossal (szaxofon), Cseke Gáborral (zongora), Soós Mártonnal (bőgő), és Dés Andrással (ütőhangszerek) közösen. 2019-ben a kvintett új tagokkal frissült Bögöthy Ádám (bőgő), és Csízi László (dob) személyében, melynek eredményeképpen 2019-ben megjelent a Crystal Brook című lemezük, melyet a JazzMa.hu szaklap olvasói az év legjobb albumának szavaztak meg. A művész 2022-ben jazz zeneszerzés és hangszerelés szakon szerzett diplomát a Conservatorium van Amsterdam mesterképzésének hallgatójaként. Innen két vadonatúj alkotással tért haza: a Ways of Realization című szvitjét a Modern Art Orchestra számára írta, a The Silent Call című művét pedig a nagyszerű Accord Quartet közreműködésével rögzítette.

A The Silent Call egy mélyen elgondolkoztató, szinte meditatív zene öt tételben. Magával ragadó dallam- és harmóniavilága megnyugtató, ellazító hatást gyakorol a hallgatóra. A kortárs jazz mellett felfedezhetőek benne romantikus és impresszionista komolyzenei hatások, rockos elemek, mindez a művészre jellemző egyedi megszólaltatásban. Ez a vonósnégyesre és jazz quartettre írt alkotás egy friss kísérlet Oláh Szabolcs részéről a jazz és a komolyzene hatásának egymásba olvasztására. Az egyes tételek témáiban a hangszerek izgalmas párbeszédbe fognak: hol a gitár, vagy a zongora, hol a vonósok kapnak elsődleges hangsúlyt. A könnyed hatás nagyon tudatosan átgondolt szerkesztői és hangszerelői munka eredményeképpen született meg. Az öt tétel címei is sokatmondóak: Pure Laws of Growth (A növekedés törvényei), The Circle of Passion (A szenvedély köre), A Change to Change (A változás lehetősége), Rebirth (Újjászületés), Imperturbability (Rendíthetetlenség). A teljes formáció által létrehozott telt hangzás Oláh Szabolcsnak, Cseke Gábornak, Bögöthy Ádámnak, Csízi Lászlónak, valamint az Accord Quartet tagjainak (Mező Péter, Veér Csongor-hegedű, Hargitai Bence-brácsa, Ölveti Mátyás-cselló) köszönhető. A The Silent Call, ez az értően komponált, összetett zenei alkotás filozófiai és pszichológiai értelemben is mély gondolatisággal társul. Érdemes minden újdonságra nyitott zenekedvelőnek meghallgatnia az anyagot, mert maradandó értéket adó zenét tolmácsol kiváló művészek közreműködésével.

Kiemelt kép: Oláh Szabolcs (Fotó: Csendes Krisztina)